Négy évvel ezelőtt kezdett tanulni a Nemzeti Balettintézet első osztálya az Operaház balettmestereitől. Az elmúlt évek egyre több új növendéket és rengeteg elismerést hoztak. 2019-ben ötven új táncospalánta kezdte el a munkát, derült ki az Opera Café riportjából.

Nemzeti Balettintézet Radina Dace Opera Café

A kép a Tavaszköszöntő gálán készült. 

 

Radina Dace, az intézmény művészeti vezetője szerint ez lesz az eddigiek közül a legnehezebb év, mert 

minél nagyobbak vagyunk, annál több feladatunk van. 

Az intézmény erőssége, hogy a növendékek rengeteg időt tölthetnek az operaházi művészekkel, közösen gyakorolhatnak velük, bemehetnek a balettórákra, együtt léphetnek velük színpadra:

Ha valami kérdésük van, odafodulhatnak a legnagyobb táncművészekhez is, és feltehetik nekik.

A baletthez a fizikai adottságoknál sokkal több kell: kitartás, koncentráció, hatalmas munkabírás – derül ki Mráz Nelly balettmester szavaiból.

Remélem, hogy év végén is nagyon boldog leszek a csapatommal.

A műfaj sajátossága az is, hogy óriási a lemorzsolódás: a mai negyedévesek harmincan kezdték, idén már csak nyolcan folytatják tovább.

Egy élet nem elég erre a pályára, ha az ember valóban a táncnak akarja szentelni magát. Nagyon sok lemondással jár, nagyon sok erőfeszítést és koncentrációt igényel. A mostani növendékeim egészen kezdők, tapasztalat nélkül érkeztek az Opera balettiskolájába, most első évfolyamon tanulnak. Ahogy látom, a most kezdődő felvételin szép számmal vannak fiúk és lányok is, úgyhogy van remény az utánpótlásra

– ezt a tavalyi Tavaszköszöntő gála előtt mondta a Táncblognak Csonka Roland, táncpedagógus, aki maga is a Nemzeti Balettintézet oktatója.

Négyéves kortól tanulhatnak már a gyerekek, az iskolának van ovis csoportja a legkisebbek számára. A 8-9 évesen korosztály kezdetben heti 2 napot, majd a felsőbb évfolyamok már akár minden délutánt a gyakorlóteremben töltenek, pláne, ha versenyre készülnek. A mostani felsőbbévesekről azt mondják tanáraik, bármelyikük alkalmas a pályára, végül az fog dönteni, ki mennyire szeretné erre feltenni az életét. Csonka Roland szerint

A fizikai adottságok mellett nagyon fontos a kitartás, a “megmaradás”, az akarat. Azt látjuk, hogy minden táncos gyönyörű, de ezért a szépségért minden nap küzdeniük kell, minden nap dolgozniuk kell, minden nap teljes erőbedobással jelen kell lenniük. Persze legtöbbször a gyerekek döntenek arról, hogy ide szeretnének járni, pontosan tudom, hogy sokszor a szülőket kell meggyőzniük, hogy hozzák őket ide.