Számos izgalmas előadással bővül a Müpa téli tánckínálata, visszatérnek népszerű tánc- és újcirkuszi produkciók, és újabb fejezettel folytatódnak a már megszokott sorozatok is. Szeptember végén már lehet tervezni a decembert.

Fotó: Nagy Attila/ Müpa

 

Visszatér számos, az elmúlt években a Müpában debütált táncprodukció: ismét látható lesz a FrenÁk Társulat tavasszal bemutatott darabja, a Secret Off_Man.

Az alkotótól megszokott módon töredékekből építkező mű elbizonytalanítja és felkavarja nézőjét, amikor hétköznapit és fenségest, vágyakat és félelmeket ütköztet és láttat egyszerre a színpadon. FrenÁk most sem állít, helyette kitartóan kérdez: a férfi, tágabban értve az ember rejtélyét vizsgálja az alak mellé felfűzött asszociációkon keresztül. A férfit belső kényszerek irányítják: a titka csak az övé, de a körülötte lebegő titok érzete bárkit megérinthet, aki közel kerül hozzá. Organikus mozgásformák, hangfoszlányokon és lecsengéseken, dobbanásokon és lüktetéseken alapuló akusztikai érzetek vezetik el a kíváncsi és nyitott nézőt a titok lehetséges közelségébe.

Fotó: Hirling Bálint/ Müpa

Újra műsorra kerül a Győri Balett sikerprodukciója, a GisL, a Duna Művészegyüttes pedig a Mezőség szépséges tájaira röpíti majd a
nézőket. Sokak örömére újra látható a Fesztivál Színházban a Recirquel ember és anyaföld szoros kapcsolatát fókuszba állító előadása, a My Land is.

A Giselle a 19. századi romantikus balett stílusteremtő remekműve, népszerűsége a mai napig töretlen, címszerepe minden balerina álma. Az 1841-ben bemutatott darab Adolphe Adam muzsikájával hódította meg a világot. A produkció valódi kuriózum - a Győri Balett előadásában e misztikus, egyszerre gyönyörű és borzongató történet ezúttal Lajkó Félix zenéjével kel új életre.

A koreográfus, Velekei László így nyilatkozott:

Nekem minden alkotásnál van egy vízióm. A Giselle esetében a halálba táncoltatás volt az a kép, amelynek alapján dolgozni kezdtem. A falusi lány szerelmi csalódása és földöntúli léte történetének esszenciáját egy felvonásba sűrítettem össze. Olyan előadásra törekszünk, amely színházi, egyben balett-, ugyanakkor önálló koncertélmény is.