Tavaly novemberben már kiderült, hogy készül. Most pedig kiderült, hogy már nem kell tovább várni. Miközben megvalósult a beruházás, forgott egy dokufilm is az egyik legizgalmasabb új játszóhelyről, ami otthont ad a Magyar Nemzeti Balett kortárs darabjainak is. Az OPERA Eiffel Műhelyházáról szóló dokumentumfilm premierje már a Facebookon!

Eiffel Műhelyház

Fotó: Nagy Attila/Magyar Állami Operaház

 

Magyarország legnagyobb alapterületű ipari műemlékcsarnokában egykor a Magyar Királyi Vasutak hatalmas mozdonyjavító állomása működött. Ma már egy multifunkcionális kulturális és közösségi tér.

Idehozni az embereket és elhitetni velük, hogy itt valami olyasmi épült, aminek egyébként a belvárosban a helye, nagy feladat - 

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója 2014 őszén látta körvonalazódni, hogy a Feketeházy János tervezte épület lesz az új játszó-oktató-gyártóhely otthona. 

A legnagyobb magyar ipari csarnok 2009-ben zárta be kapuit. A legenda azonban azt tartotta, a lenyűhöző épületegyüttes eleve is kiállítóteremnek épült, a vasút csak "kölcsönbe kapta".

A film első részét már novemberben is megnézhettük, de aki lemaradt volna:

A dokumentumfilm sorra veszi az épület funkicóit, követi a tervezési fázistól a megvalósuláson keresztül az épület minden pillanatát, egészen az "Újranyitás"-ig. A csarnok dísze pedig egy magyar gyártású gőzmozdony lett.  A Eiffel Műhelyház 2021 októberétől várja a látogatókat, nézőket, a kortárs művészetek iránt rajongókat.