Édesbús búcsú ez. Gyönyörű és megrendítő egyszerre, ahogy az átalakítás előtt álló Drechsler-palota elköszön múltjától, régi növendékeitől, az operaházi balettművészektől. Ezeken a fotókon találkozik a jelen és a történelem.

Fotók: Hargitay Olivér / DVM Group

 

Az Andrássy úton található, 135 éves Drechsler-palota jelenleg teljes körű, műemlékvédelmi előírások mentén zajló felújítás alatt áll, de a későbbiekben majd ötcsillagos hotelként működik tovább.

Az épület felújítását végző DVM group a Magyar Táncművészeti Egyetemmel együttműködésben fotó- és videósorozatban tiszteleg a palota múltja előtt, és most bemutatja az épület teljes rekonstrukció előtti utolsó állapotát is.

A köztéri installáció június 24-től látható a Szervita téren.

Fotók: Hargitay Olivér / DVM Group

A kulturális projekthez az MTE-t, Volf Katalin Kossuth- és Liszt-díjas táncművészt, az intézmény művészeti vezetőjét, az egyetem mai növendékeit hívták segítségül.

A fiatal balettművészek a felújítás alatt álló épület különböző emblematikus helyszínein egy-egy táncmozdulattal emlékeznek azokat a hosszú évtizedeket, amikor a Drechsler-palotában működött a hazai táncművészet kiemelkedő képzési intézménye. A képeket Hargitay Olivér fotográfus készítette.

1949-től 2002-ig a Drechsler-palota adott helyet az Állami Balett Intézetnek, az épület története összeforrott az intézménnyel, amelynek köszönhetően máig Balettintézetként él a köztudatban. A magyar balett nemzetközi szinten is elismert, kiemelkedő alakjai nevelkedtek e falak között.

A Drechsler-palota változatos épületrészeinek még a bontási és felújítási szakaszban is megmutatkozó szépsége tökéletes hátteret adott ahhoz, hogy vizuálisan hangsúlyozzák a balett-táncosok kifinomultságát és tökéletes mozdulatait - 

nyilatkozták a projekt művészeti koncepciójának kialakítói.