1982 óta április 29-én különleges programok várják a táncművészet kedvelőit, hiszen ez egy kiemelt nap: A Tánc világnapja. Góbi Rita a hídra vonul, a balett szerelmesei pedig az Erkelbe.

A Tánc Világnapja Erkel Színház Góbi Rita

Fotó:Berecz Valter, Nagy Attila/ A bahcsiszeráji szökőkút

 

Április 29-én, az egész világon megünneplik a "balett Shakespeare"-jének, Jean-Georges Noverre francia táncvirtuóznak és balettmester- koreográfusnak a születésnapját, mivel ezt a napot választotta a Tánc Világnapjának 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének Táncbizottsága.

Először itt írtunk erről a napról – és Noverre zsenialitásáról. Ő pedzette ugyanis meg, hogy a táncos az érezelmei nélkül unalmas, élettelen báb, ami pedig ennél is rosszabb, helyettesíthető:

A tánc oly kevéssé expresszív vagy drámai manapság, hogy babák vagy gépek könnyedén helyettesíthetnék a táncost -  írta könyvében.

Ha valami alapvetően változott meg a 18. század óta, az éppen ez. Mindennél fontosabbá vált – a technikai tudás mellett persze – az egyéniség, a karakter, az érzelem-alapú szerepformálás. 

Arról, hogy mi történik a kulisszák mögött, szerencsére nemcsak április 29-én lehet többet megtudni, már egyre több beavató program érhető el országszerte. Idén az Erkel Színház is megnyílik azoknak, akik a színpad mögé vágynak.

Rujsz Edit, az Operaház nagykövete táncosok és történeti érdekességek seregével várja a látogatókat mesteri bemutatóórájára, balettpozíciók és jelmezek próbájára. A ruhatár is átöltözik ezen a napon: tütü- és balettcipőkészítő műhellyé alakul. 

De nemcsak a klasszika, a kortárs is bemutatkozik ezen a napon Budapesten: a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház egy flashmobbal várja a tánckedvelőket. A cél a kortárs tánc népszerűsítése, az eszköz pedig nem más, mint a tánc maga. 

A Pas de Bridge nevű projekt célja, hogy a táncos kedvűek egy 10 perces, színes, táncos forgatag keretében hívják fel a figyelmet a kortárs táncra – írják az alkotók. 

Ez ugyanis nem csak egy művészi önkifejezési eszköz, hanem egy olyan mozgásforma, amely mindenkit formában tart, és a közérzetre is jó hatást gyakorol. 

Idén a MÜPA előtt lesz a csődület (eddig a Margit híd volt a helyszín). A flashmobhoz előzetes regisztráció után bárki csatlakozhat nemtől, kortól és táncos képzettségtől  – vagy képzetlenségtől – függetlenül.  

Aki részt vesz majd, ezt táncolja: