Csehov talán legismertebb drámáját mutatja be a tánc nyelvén a mindig kísérletező, nyughatatlan Feledi Project a Nemzeti Táncszínházban. Ki gondolta volna, hogy ez a test-felfedezőút már több mint 10 éve tart?

Feledi Project

Fotó: Szigeti László/ Feledi Project

 

10. születésnapját tavaly ünneplő Feledi Project február 7-én mutatja be Csehov Sirály című színműve nyomán készült táncelőadását a Nemzeti Táncszínházban.

Az alkotók értelmezésében

Csehov művének mondanivalója mindenkor időszerű, fontos üzeneteket tartalmaz a ma embere számára. Az előadásban emberi sorsokban mutatkozik meg a generációk harca, a világok háborúja: a lélektani elemek feltérképezése kerül fókuszba, amely egyszerre szórakoztató és tanulságos. A Sirályban egy csoport férfi és nő tétova bálját látjuk, akik a szerelmen és a művészeten, sötétedő koruk utolsó fényvillanásán át próbálnak maguk számára életet kreálni, miközben az előadás a beteljesületlen lehetőségek világát tárja elénk. Egy olyan világot, amelyben mindvégig megvannak az értelmes cselekvés kilátásai, az álmodozók mégsem tudnak mit kezdeni magukkal, és ezért alulmaradnak a valósággal szemben. A szereplők nem a jelenben élnek: életüket mintegy elhalasztják és csak a jövőről ábrándozva élik meg igazán, de mintha nem ismernék fel a két idősík kapcsolatát, valójában sohasem lépnek a jövő felé, vagyis ők maguk felelősek a sorsukért.

Ahogy megszokhattuk, lesz valami váratlan is: ezen az estén Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt festeni fog a színpadon.

A bemutató zenéjét Mester Dávid, a Vígszínház karmestere, zeneszerzője, zongoraművésze és Farkas Bence zeneszerző jegyzi, a jelmezek Bati Nikolett, a díszlet Minorics Krisztián munkája. Fénytervező Pető József.