A táncművészet kívülről gyönyörűség, belülről viszont nem pusztán szépség, hanem kín is. Amit a test a felkészülési időszak, a próbák alatt, ebben az évtizedes megállás nélküli munkában átél, azt nem múlik el nyomtalanul. Rick Guest fotográfus volt elég bátor, hogy besétáljon a függöny mögé és megörökítse az utókor számára, amit ott lát. Az eredmény pedig: kívülről gyönyörűség.

tánc fotósorozat Rick Guest

Marianela Nuñez, 2013. The Royal Ballet vezető táncosa

 

Guest fotósorozata a legnevesebb együttesek (többek között a The Royal Ballet, The English National Ballet, The Richard Alston Dance Company, The Dresden Semperoper, The Royal Danish Ballet) táncosait örökíti meg a próbák alatti állapotukban, a próbán viselt ruhákban és arcaikban. A What Lies Beneath fotói könyvben is megjelentek már, de Londonban kiállítást is rendeznek belőle.

tánc fotósorozat Rick Guest

Sarah Lamb, 2015. Vezető táncos, The Royal Ballet. Rick Guest / rg-books.com

 "Ezek a portrék egyszerre gyönyörűek és brutálisak" - mondja Guest. "Azt hiszem a táncművészek nagyon gyakran takarják el azt a mérhetetlen erőfeszítést és energiát, amit a kreáció idején a munkájukba raknak. Szerintem ez nem szolgálja a táncost. Ha tudjuk, hogy mi van a szépség mögött, az a befogadás élményét is erősíti és a táncos lénye iránti tiszteletet is támogatja" - nyilatkozta a könyv megjelenése kapcsán. 

tánc fotósorozat Rick Guest

Alison McWhinney, 2015. The English National Ballet szólistája

"Ahogy egyre több és több táncost fotóztam le, egészen megszállottja lettem ennek a  kellemnek és bájnak, az ő mámorító művészetüknek. Nagyra értékelem őket atlétaként, előadóként, emberként, ahogy hosszú éveken át fejlődnek, az akaraterőt ami  mozgatja és viszi őket előre."

Nehemiah Kish (vezető táncos, The Royal Ballet) and Yuhui Choe (első szólista, The Royal Ballet), 2013.Rick Guest / rg-books.com

tánc fotósorozat Rick Guest

tánc fotósorozat Rick Guest

Zenaida Yanowsky, 2013. Vezető táncos, The Royal Ballet / rg-books.com

tánc fotósorozat Rick Guest

Steven McRae, 2014. The Royal Ballet. Vezető táncos/ rg-books.com

tánc fotósorozat Rick Guest

Lent: Hikaru Kobayashi, 2014. Első szólista, The Royal Ballet. Rick Guest / rg-books.com

tánc fotósorozat Rick Guest

tánc fotósorozat Rick Guest

Melissa Hamilton, 2014. Első szólista, The Royal Ballet. Rick Guest / rg-books.co

Még több fotó a Buzzfeeden.