Fotó: Trafó

Nyolc jelöltje volt idén a Lábán Rudolf-díjnak, ami a kortárs táncművészek legmagasabb rangú elismerése hazánkban 2005 óta. Szabó Réka Voksa és Árvai György Végtelenbe zárva című előadása vitte el a táncszakmai díjat ebben az évben Gergye Krisztián, Hód Adrienn és Frenák Pál orra elől. 

A Végtelenbe zárva az 1986-os, eredetileg még Bozsik altrusita önkínzásával foglalkozó Eleven tér című darabjának felújított változata. 2012 tavaszán mutatta be a Természetes Vészek Kollektíva a Trafóban, immár a meghökkentően szőrtelenre maszkírozott testű, vibráló mozgású Góbi Ritával a főszerepben. A színpad közepén felállított high-tech cuccokkal berendezett üvegkoporsó nem csak az Eleven térét, az eredeti időt is teljesen átírta. Lebilincselő, nyers, a modernitás embertelen eszközeit csócsáló előadás volt ez, felejthetetlen képekkel.

A másik díjazottat, az egész évben születésnapot és fennállást ünnepló Tünet Együttes Voks című darabját  nem az cyberkor kritikája tette megkérdőjelezhetetlenül maivá, bár a pontos és profi technikai megoldások nélkül ez az előadás sem állt volna meg a lábán. (Mindkét előadás speciális technikáját Korai Zsolt találta ki és rakta össze.) A Voks a választás, a döntés szabadságát vagy éppen korlátozottságát firtatja. Szabó Réka társulata elemi erővel vezet be a demokrácia érzésvilágába, indulataiba és irányít át a demokratikus működés weimari útjára, miközben ki nem mondottan reagál a valódi mindennapokra és a politikáról való gondolkodásra. Bármennyire is szájbarágós, tulajdonképpen még a szájba rágás is érthető.

Hymen

Fotó: Trafó

A 2012-es évben ez a két darab nyerte tehát el a szakmai zsűri kegyeit, lemaradt a  (Frenák Pál), az Ahogy azt apám elképzelte (Hodworks), a Száz ölelés (Artus), a Toldi (Horváth Csaba), a Trilógia Maraton (Gergye Krisztián) és az Útszeretők (Drávucz Petra és Szűcs Dóra Ida). 

A 20. század egyik legjelentősebb újító táncművészéről, az "ideális táncszínház" elméletét lefektető koreográfusról, Lábán Rudolfról elnevezett díjat kilenc éve ítéli oda a független esztétákból, kritikusokból és szakújságírókból álló zsűri az év legszínvonalasabb előadásának és alkotóinak.