Mit jelent tánc közben elbukni az álomban? Éjszakáról éjszakára mezítláb, megszaggatott ruhában, észt vesztve táncolni? Vagy táncosokkal találkozni egy idegen városban?

Senki nem tudja pontosan, milyen szerepe van az álmainknak életünkben, de szinte mindenki próbálja megfejteni a sajátját - vagy ha analitikus pszichológusról van szó, a másét. Sokan az álmodást az agy természetes "tisztító" folyamatai közé sorolják, mások szerint a tudatalatti kapcsol be, s az álmok szimbolikájának megfejtése közelebb visz a nehezebben feldolgozható élmények megértéséhez, megint mások egy reboot - folyamatnak gondolják, mikor az agy újrarendezi a tárolt információkat, élményeket.

Naponta közel másfél órát töltünk ebben az ismeretlen tudatállapotban, amit vagy fel tudunk eleveníteni reggel, vagy nem, de mindenképpen alapvetően befolyásolja ébredésünket. Abban pedig mindenki egyetért, hogy az álomnak alapvető pszichológiai jelentősége van, s aki úgy gondolja, nem álmodik, az csak elfojtja az álomélményeit.

Az álmok értelmezésének újkori története 1900-ban kezdődött el, mikor megjelent Sigmund Freud Álomfejtés című műve. Az osztrák pszichoanalitikus szerint az álom szerepe az, hogy leleplezze saját lényünket, s míg egyes álmok jelentése egészen nyilvánvaló, mert a mindennapi problémáinkat oldjuk meg bennük, mások egészen erős szimbolikájukkal a múltat, vagy az elfojtott vágyakat, érzéseket jelenítik meg. Freud szerint az erkölcs tiltotta ki a tudatból ezeket az élményeket, amik az álmon keresztül szűrődnek vissza a jelenünkbe. Az álom olyan rejtvény, ami csak akkor fejthető meg, ha helyesen értelmezzük. A "megoldókulcs" pedig mindig az álomgazdánál van, persze lehet Krúdyt is lapozgatni hozzá. Ráadásul az analitikusok szerint az álom akkor is dolgozik, ha gazdája ügyet sem vet rá. Csak sokkal lassabban.  

A tánc ébren és álomban is érzékiséget, szenvedélyt mutat, de persze nem mindegy, miképp jelenik meg. Ha például az álomgazda orra bukik mozdulat közben, az megszégyenülést mutat, azt, hogy tlejesn elveszett az érzékiségében. A sok táncoló asszony sok bánatot hoz, ha idegen városban találkozik táncosokkal, az megcsalást jelent. Táncos férfit házunkba jönni látni azt jelenti, hogy az asszony egy időre elveszíti férje szerelmét, a táncoló állatok igen szűk esztendőt hoznak. A táncos öregember pedig maga a halál.