Frida Kahlo élettörténete az lemúlt évtizedben majdnem olyan népszerűvé vált, mint művészete. Duda Éva egy új koncepció mentén foglalkozik Frida Kahlo művészetével: A Frida, az élet múzsája című darabot a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben mutatják be.

Jelenet A kastélyból

Fotó: Dömölky Dániel

 

Duda Éva nemcsak progresszív és népszerű témaválasztásaival tűnik ki a kortárs magyar alkotók sorából, de azzal is, ahogyan a különböző színházi mozgásműfajokban képes eredeti, mégis felismerhető nyelven megszólalni.

Társulata a napokban az Art Market Budapesten lép fel a Prizma című előadás egy részletével. A nagyváradi Infinite Dance Festivalra október végén érkeznek a Ramazurival, majd novemberben újra a Nemzeti Táncszínházban lépnek fel Budapesten.

Az évad legfontosabb eseményeként egy új bemutatón dolgozik a csapat, amely igazi kuriózumnak ígérkezik az együttes repertoárjában. Duda Éva egy teljesen új koncepció mentén foglalkozik újra Frida Kahlo művészetével, és a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben egy különleges és egzotikus előadásra készülnek, amelynek címe Frida, az élet múzsája.

Forrás: Duda Éva Társulat Facebook oldala/ Lékó Tamás, Kubik Dominik

A Duda Éva Társulat égisze alatt már készült egy FRIDA című zenés színházi produkció 2017-ben a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben. A produkciót teltházakkal játszották több évadon keresztül, azóta volt egy hatalmas FRIDA kiállítás is Budapesten, szintén óriási sikerrel, kultusza és az iránta való érdeklődés azóta is csak egyre nőtt.

A produkció számos izgalmat ígér:

Ebben az évadban Duda Éva teljesen új művészi koncepciója mentén egy igazi kuriózumnak ígérkező, látványos táncelőadást készülünk bemutatni élőzenével és izgalmas vizuális hatásokkal a festőnő élete és művészete nyomán. A produkciót a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben hozzuk létre, várhatóan decemberi bemutatóval. A témával kapcsolatban pedig számos meglepetést tartogatunk - például csodás vendégművészekről is - amelyeket hétről hétre fogunk megosztani.

Duda Éva társulatának missziója a kortárs művészetek, ezen belül is a kortárstánc népszerűsítése és megismertetése új közönséggel, szélesebb társadalmi rétegekkel. Mindemellett komplexebb módon, a művészet teremtő lehetőségeit kihasználva korszerű és fenntartható szemléletmódot hirdet a legkülönbözőbb programokon keresztül.

A több mint egy évtizede tartó népszerűség mögött kitartó energia és óriási csapatmunka húzódik meg. Sajnos azonban ilyen sokéves eredményes és látványos munka ellenére sincs szilárd talaj a szervezet lába alatt. A bizonytalanság a kulturális terület számos szegmensét érinti, a korábbi működés most végképp tervezhetetlenné vált, ezért a csapat rövidesen támogatói kampányba kezd a fennmaradás és a hosszú távú működés stabilizálására.