Néha nincs fontosabb egy nüansznál. Néha éppen egy nüansznyi választ el minket a kiteljesedéstől, a boldogságtól, a sikertől. Máskor egy nüansznak semmi jelentősége. A táncban viszont minden nüansznak jelentése és fontossága van, és ez akkor látszik leginkább, amikor egy sem hiányzik. Niv Novak rendező új alkotása a Missed Nuance új korszakot nyit a táncfilmezésben.

missed nuance niv novak balettfilm

fotó: Niv Novak/ Jake Mangakahia

 

Novak ebben a projektben a világ legnevesebb együtteseinek táncosaival dolgozott együtt:  részt vett a The Australian Ballet, a Bolsoj Színház, a Royal Ballet, a Les Ballets de Monte-Carlo és a Queensland Ballet. A munka közel két évig tartott.

A mozdulatok szubtilis dinamikája, a táncművész izomzatának játéka, az inak megfeszülése és ernyedése, a szövetek lebegése – a sebesség számos élménytől foszt meg minket –

Novak szerint ezért volt fontos elkezdenie ezt a projektet, ami végül egy filmmé érett és elérhető az  iTunes-on. A rendezővel a My Modern Met készített interjút.

Novak fotográfusként dolgozott, de mindig fájlalta, hogy mennyi értékes, kifejező pillanat veszik el a fotográfiák természetéből fakadóan. Az interjúban hosszan kifejti az ő technikájának az "ultra-slow motion" fotográfiájának a lényegét is:

Egy másodperc a valóságban negyven másodperc a filmemen.

missed nuance niv novak balettfilm

Zoe Cavedon

Arra a kérdésre, hogy mi volt a munka két évének legnagyobb kihívása, így válaszolt:

Világítás. Világítás. Világítás.

Ugyanolyan szépen kellett bevilágítanom a táncosokat, mint egy fotográfusnak portrékészítéskor a tárgyat. Másfél év volt ezt kitalálni a rendes, high-speed fotográfiára.

missed nuance niv novak balettfilm

Yuumi Yamada

Missed Nuance nem más, mint a mozdulatok megünneplése – történjen ez a mozgás táncban vagy éppen az emberi lélekben.

Forrás innen.