Elhagyta a moszkvai Bolsoj balett-társulatát Olga Szmirnova orosz prímabalerina, így tiltakozik az Ukrajna ellen indított orosz támadás ellen. A balerina karrierjét Amszterdamban folytatja.

Covent Garden, London/ Fotó: Sasha Gusov

 

Szmirnova orosz-ukrán gyökerű családban nőtt fel, március elején felszólalt az Ukrajna ellen indított orosz háború ellen a Telegramján, akkor így írt:

„Lelkemmel és minden porcikámmal a háború ellen vagyok”

Szerinte elvárható volna, hogy az országok békés eszközökkel oldják meg a konfliktusaikat ebben a században. 

„Soha nem gondoltam, hogy szégyellni fogom magam Oroszország miatt, én mindig is büszke voltam a tehetséges orosz népre, a kulturális és a sportban elért eredményeinkre”

– tette hozzá a táncművész.

A következő állomás nem jelentett meglepetést, a holland együttes szóvivője szerint Szmirnova már korábban is kifejezte, hogy szívesen dolgozna együtt az amszterdami balett-társulattal:

„Olga Szmirnova kivételes táncművész. Egészen különleges, hogy itt, Hollandiában fog táncolni.”

A balerina április 3-án lép először színpadra Amszterdamban, Alekszandr Glazunov romantikus lovagmeséjében, a Rajmonda című orosz balettben.

Nem ő volt az egyetlen, aki inkább a távozás mellett döntött: a szentpétervári Mariinszkij Opera és Balett Nagyszínház szólistája, Viktor Caixeta szintén elhagyta Oroszországot, és Amszterdamba szerződött.