Pina Bausch meghív magához - nagyjából így fordítható le annak a projektnek a címe, amit fia, Salomon Bausch jelentett be a napokban. Jegyzetek, kéziratok, munkadokumentációk, kritikák, interjúk, plakátok, táncosok szerepeiről szóló feljegyzések, fotók, videófelvételek, és a sort hosszan folytathatnánk ... Pina Bausch mindent nagyon precízen őrzött és rendszerezett, és most egy a negyven évnyi alkotómunka teljes egészében feltárul az érdeklődők számára, ráadaásul online.

pina bausch

Pina Bausch, 1967/ Walter Vogel from Grisebach

 

Első ránézésre áttekinthetetlen mennyiségű szöveg, dokumentum, kép- és hanganyag kerül most nyilvánosságra, minden, ami az ötvenes évektől nagyjából napjainkig történet a német koreográfusnő és a Tanztheater Wuppertal életében. Pina Bausch még életében elkezdte rendszerezni ezt az óriási anyagot, de már 2010-ben folytatta ezt a munkát az alapítvány, ami a nevét viseli és a hagyatékának gondozásával foglalkozik. S most, kilenc évvel később már teljessé vált a munka. A projekt címe: Pina meghív magához. Egy archívum, ami a jövő műhelye.( “Pina lädt ein. Ein Archiv als Zukunftswerkstatt.")

pina bausch

A Pina Bausch Alapítványnak nem volt könnyű dolga, hiszen messziről indultak: szerették volna újrakeretezni azt, ahogy a művészi hagyatékról gondolkodik a világ. A megőrzés számukra a jövőteremtés eszköze. És volt még egy céljuk: a hagyatékot önmaga teljességében fogadhassa be az érdeklődő, találhasson önmaga számára összefüggéseket, értelmezéseket, dolgozza fel azt a saját kíváncsisága, tudása mentén. 

A praktikus megvalósítás pedig egy szemantikus hálózaton keresztül történik, amit a darmstadti kommunikációs és médiatudományokkal foglalkozó főiskola fejlesztett ki. Lényege, hogy az információkon túl a jelentéshez is hozzáférhessen a kutakodó. A végeredmény pedig nyilvános és hozzáférhető: "így a 20. század egyik legnevesebb alkotóművészének munkája él tovább és műve egy kreatív kozmosz középpontja lehet ismét" - írja az alapítvány.