Egymillió leütés - szóközök nélkül! - és négyszáz oldal: ilyen terjedelemmel jelenik meg a színházi nevelési program most, november elején. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült kutatás minden oktatási tevékenységet végző intézményhez bekopogtatott és megkérdezte, hogy mégis mi történik itt.

Illusztráció: Hófehérke és a hét törpe, Pécsi Balett. Forrás: pnsz.hu

Rövidebbre tervezték, mégis vaskosra és töményre sikeredett az anyag, ami a hazai színházak oktatási és befogadó-programjait gyűjti össze és elemzi. Összesen 119 szervezet  172 belsős és 250 kísérőprogramját vizsgálta meg a kutatást végző InSite Drama az elmúlt színházi évad második felében. A Cziboly Ádám  - akit a KÁVA színházi nevelési műhely vezetőjeként a szakmabeliek már jól ismernek - vezette csoport nemcsak arra volt kíváncsi, hogy melyik intézmény hogyan szólítja meg a fiatalokat, hanem arra is, hogy arányos ezekre a programokra mennyi pénz, milyen infrastruktúra jut, és milyen hatékonysággal működnek. Szánják ezt első sorban a döntéshozóknak és pedagógusoknak, de persze azoknak is, akik belső indíttatásból, minden szakmai kötődés nélkül mélyednének el a témában.

A könyv megjelenésekor tartott bemutatón persze szó lesz arról is, hogy mire jó a színházi nevelés, miért és mennyire szólhat bele a néző és milyen úton indulhat el - vagy tovább- a hazai nézőnevelés.