Hogy lesz egy szegény asztalosinasból elismert párizsi festőművész? Hogyan született meg a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota, az Ecce Homo és a Honfoglalás? Pártay Lilla, a cselekményes balettek szerelmese, megrendezte, október 26-án pedig az Operaház be is mutatta az Aranyecsetet.

Fotó: tancelet.hu

Két nő, egy feleség és egy múzsa, két pártoló és impresszárió Schledermayer és Goupil, rengeteg művész-barát és kortárs, Paál László, Benczúr, Székely Bertalan és Zichy Mihály is életre kel a  XIX. századi párizsi, düsseldorfi és New York-i utcákon. A festőt elkísérhetjük minden utazására -még élete végén az elmegyógyintézetbe is.

A darab 2009 óta vár bemutatásra, eddig viszont nem volt rá keret. Most eljött a pillanat. „Az évad repertoárjának összeállításakor – ahogyan az elmúlt években – idén is arra törekedtem, hogy minél több új előadással álljunk a közönség elé, s ezek között, ha lehet, olyan ősbemutató is szerepeljen, amely kifejezetten a Magyar Nemzeti Balett együttesének készül.” - mondta Solymosi Tamás balettigazgató a bemutató előtt. Pártay, aki már ötvenkét éve tagja az operaház társulatának tehát teret kapott végre, és megszületett az időtálló Aranyecset. 

„Magyar ember vagyok, és úgy éreztem, hogy kötelességem magyar vonatkozású balettet is színpadra állítani. Ugyanakkor ez nem tévesztendő össze a manapság negatív jelentést is hordozó „magyarkodás” fogalmával” – hangoztatja Pártay Lilla, aki a Nemzeti Galériában látta először a három hatalmas Munkácsy-festményt együtt. „Lenyűgözött és elbűvölt, ezzel együtt monumentalitása kicsit riasztóan is hatott rám. Végül a darabot nem is a festményekből kezdtem el kidolgozni, hanem Dallos Sándor életrajzi regényéből kiindulva, amelyből részletesen kiderül, hogy Munkácsynak hihetetlen izgalmas élete volt. Úgy éreztem, hogy dramaturgiailag ennél jobb témát nem találhatok, mint ezt tánccá formálni.”  

A darabot november 10-éig összesen nyolc alkalommal, két szereposztásban láthatja a közönség. A címszerepet Oláh Zoltán első magántáncos mellett Kekalo Jurij táncolja. A huszonhét éves ukrán művész amellett, hogy a Harkovi Nemzeti Operaházban vendégként táncolt szólószerepeket, a Kijevi Nemzeti Balett, majd a szentpétervári Eifmann Balett társulatának tagja volt. Munkácsy feleségét, Cecilt és szerelmét, Svent Kozmér Alexandra és Popova Aleszja, valamit Tanikpayeva Aliya és Felméry Lili keltik életre.

Következő előadások: október 30. és 31.