Az elmúlt évad legjobbjainak adta át szakmai elismeréseit a Litván Nemzeti Operaház, Kovács Zsolt Vencel a fiatal előadóművészek számára alapított "Mety baleto viltimis" díjat kapta meg.

Kovács Zsolt Vencel/Fotó: B.F.E.

 

A litván balett otthona két évtizede ünnepli az évad legjobbjait, a legjobb ének- és táncművészeket az operaház vezetőiből és színházi, művészeti csoportok képviselőiből álló értékelő bizottság választja ki. Idén az ukrán származású Olesia Shaytanova lett az év legjobb szólistája, a fiatal tehetségeknek járó díjat pedig a spanyol Gohar Mkrtchyan és a magyar Kovács Zsolt Vencel kapta.

Kovács Zsolt Vencel a Papagenonak elmondta: a díjat többek között A Per című Kafka adaptációban (zene: Mindaugas Urbaitis, koreográfus Martynas Rimeikis) nyújtott teljesítményéért kapta.

A táncművész hamarosan Japánba utazik, ugyanakkor a nyári szünetben Magyarországon is tervez új koreográfiát, amelyet a járványhelyzet idején előadott tánca inspirált. Kovács Zsolt Vencel tavaly magányos szobrokkal táncolt Budapest utcáin, erre a nemzetközi sajtó, közöttük az amerikai New York Times, az olasz La Repubblica, több kínai újság és a brazil Estado napilap is felfigyelt. Idén a Balatont szeretné körbetáncolni a művész, hogy ezzel is népszerűsítse Magyarország szépségeit a nemzetközi sajtóban.