Augusztus végén rendezik meg a miskolci Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált. 

A DE_SET c. előadás – fotó: Urska Boljkovac

 

A pandémia miatt tavaly elhalasztott Horizont Fesztivált 2021-ben nyáron rendezik meg A Miskolci Balett meghívására a városba érkeznek a hazai és külföldi táncvilág legkülönlegesebb produkciói, melyeket augusztus 24–28. között látogathat a tánckedvelő közönség.

Nyitása a tavalyi zárás érzelmi tükrében: Éder Vera fotóival

A táncfesztivál Éder Vera fotókiállításával nyílik meg. A Miskolci Balett táncművészei a fotóművész képein keresztül adják át mindazokat az érzelmeket, melyeket az elmúlt közel másfél évben éltek meg a járványhelyzet alatt.

És utcaszínház

Spanyolországból érkezik az El Carromato utcaszínházi társulat. A Big Dancers egy utcai előadás, főszerepben óriási táncoló bábokkal. Emberi szobrok, különféle geometriai formák, fények keltenek erőteljes vizuális hatást. Az óriási alakok színes jelmezekben lépnek fel, és elárasztják az utcát „elektro-energetikus” zenéjükkel és pozitív energiájukkal.

Franciaországból Mehdi Farajpour koreográfus, rendező a KA-F-KA című előadást hozza el, mely Franz Kafka képi univerzuma által inspiráltan eme híres szöveg szabad interpretációja: Átváltozás. A KA-F-KA mindenki és senki története. Egy ember, elveszve élete mindennapi rutinjában, egyszercsak arra ébred, hogy átalakult egy másik lénnyé. Szenved az elszigeteltségtől, a magánytól, az éhségtől és a fájdalomtól, de mégis rohan tovább és teljesíti személyes és társadalmi kötelezettségeit.

Kokoschka babája – fotó: Dömölky Dániel

Az MN Dance Company Szlovéniából érkezik a Horizont fesztiválra DE_SET című előadásukkal. A produkció Michal Rynia és Nastja Bremec Rynia alkotók utazásának tizedik évfordulóját fémjelzi. Sajátos táncstílusukkal – melyet kivételes következetesség, a mozdulatok precizitása és erőteljes kifejezésmód jellemez – régi történeteiket, emlékeiket elegyítették, és egy új koncepció formájába öntötték, együttműködésben a Silence duó zenészeivel.

Nyilvános tánc: betiltva?

A miskolci társulat rögtön egy nemzetközi kollaborációval indít: Garrett Smith amerikai koreográfus a dallasi Bruce Wood Dance együttes után Európában először a Miskolci Balett társulatának adta át a Tiltott ösvények című produkciót, mely rávilágít arra, hogy a művészet szabadságát nem lehet korlátozni; harcolni kell azért, hogy szabadon táncolhassunk, szabadon élhessünk. A világon több olyan ország is van, ahol törvények tiltják a nyilvános táncot, egymás megérintését, a táncművészet gyakorlását. A Tiltott ösvények tisztelgés azok előtt, akiknek nem adatik meg a mozgás szabadsága.

A magyar kortárs: Gangaray Dance Company

A Gangaray Dance Company az Agora című előadását hozza el Miskolcra. Az agora az ókori görögök megszentelt kommunális tere, portugál nyelven a jelentése: most. „Számomra egy olyan szakrális hely, ahol a közösség hite, ideológiája, szenvedélye és reménye egységbe fonódik össze, amelynek anyanyelve a tánc” – foglalja össze az előadást Hámor József koreográfus.

A magyar kortárs: Szegedi Kortárs Balett

A Szegedi Kortárs Balett The black paintings/Blue című előadását is láthatja augusztusban a miskolci közönség. A Blue című előadásában az alkotók a kék színt egyfajta szimbólumként használva, annak számtalan jelentése köré építik a darabot. Nanine Linning holland koreográfusnő The black paintings című darabja is látható az est alkalmával, melyben az alkotó Francisco Goya festményeit saját, a mai társadalomra vonatkozó víziójával együtt kelti életre és helyezi a klasszikus világosság és sötétség közti harc történetébe.

Grecsók!

A Grecsó fivérek is Miskolcra érkeznek idén nyáron. Új, egyedi Grecsó-prózák, friss versek, családi történetek és anekdoták alapozzák meg az estet, melyet az improvizatív jazz zene és persze leginkább a szintén pillanat szülte kortársbalett, Grecsó Zoltán összetéveszthetetlen mozdulatai varázsolnak színházi élménnyé. Ahogy a testvérek ironikus vetélkedése, a tánc és az irodalom nyelvén előadott fricskák is segítik a nézők azonosulását, hiszen családi tükörhelyzeteket generálnak, ahol a saját identitásuk kerül reflektorfénybe. A Többet magunkról őszinte, vallomásos és karakteresen személyes est, használva a Grecsó fivérek művészetét és a testvérek alanyi nyitottságát.

A magyar kortárs: Hodworks

Az európai hírű kortárs magyar táncegyüttes, a Hodworks legfrissebb előadását a miskolci nézők láthatják először a szeptemberi premiert megelőzően. Az Amber című produkcióban három páros szimultán tánca, szenvedély, intimitás és vonzalom válnak nyilvánvalóvá az emberi test univerzális gesztusai által, háttérbe szorítva a verbalitást és az éber tudatosságot.

A magyar kortárs: Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt

Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt a Kokoschka babája című produkciót mutatja be Miskolcon. A táncelőadás Afonso Cruz emblematikus regényétől kölcsönözi címét, de csak annyiban merít ihletet a szépirodalmi műből, amennyire az metaforaként megidézi Oskar Kokoschka Alma Mahlerről készített, életnagyságú bábujának extravagáns történetét. „Oskar Kokoschka, a festő annyira bele volt bolondulva Alma Mahlerba, hogy amikor véget ért a kapcsolatuk, készíttetett egy élethű babát, amely szerelme minden egyes részletét hűen lemásolta. Kokoschka, aki nem akarta véka alá rejteni a szenvedélyét, a városban sétálgatott a babával, eljárt vele az operába. Egy nap aztán elege lett belőle, a fejéhez vágott egy üveg vörösbort, és a baba a szemétbe került” – olvasható a könyv kiadói fülszövegében.

A magyar kortárs: Duda Éva Társulat

A Duda Éva Társulat a Ramazuri című előadást hozza el a fesztiválközönségnek. A Ramazuri nevettet, ellazít, feltölt és elkápráztat. Látványos és nagyszabású, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkád, amelyben derűs és szellemes koreográfiák követik egymást. A Duda Éva Társulat ezzel az esttel elrugaszkodik a táncszínházi világ új dimenziójába. Olyan szavakon túli, tágabb univerzumba invitálnak, ahol a kezdés pillanatában eltűnik az idő és élvezhetjük a pezsgő kalandot. Egyedi, megismételhetetlen percek, az élet ünneplése, mert mulatságnak mindig lennie kell!