Ráadásul harmadszor. A világhírű koreográfus 2021 februárjában érkezett Miskolcra, hogy betanítsa saját koreográfiáját az együttesnek.

Miskolci Balett

Fotó: Éder Vera

 

Garrett Smith dolgozott már a Houston Balett-tel, a Norvég Nemzeti Balett-tel, a Bolsoj és a Mariinszkij Balett-tel, de ő volt a Netflix nagysikerű Tiny Pretty Things című táncos sorozat koreográfusa is. Smith Salt Lake City -ben született, és a Utah Regional Ballet iskolájában kezdte el táncművészi pályafutását. Fellépett a 2002-es Salt Lake téli olimpiai játékok nyitóceremóniáján, ami meghatározó élményt jelentett számára. Ennél csak egy jelentősebb pillanat volt, amikor Mikhail Barishnyikov tüntette ki.

Korográfusi munkáját számos díjjal jutalmazta már a nemzetközi táncvilág, megkapta például 2016-ban a Youth America Grand Prix versenyben a "Kiemelkedő Koreográfusoknak" járó első díjat.

2019-ben egyhetes kortárs workshopot tartott a Miskolci Balettnek, majd 2020-ban ismét dolgozott az együttessel, idén pedig már önálló produkcióval készül, ami a Tiltott ösvények címet viseli:

A dallasi Bruce Wood Dance táncegyesületnek készítettem el először a Forbidden Paths, azaz Tiltott ösvények című produkciót, Európában pedig a Miskolci Balett az első társulat, akiknek átadom ezt a koreográfiát. Remélem, hogy még sok más táncegyüttes is elsajátíthatja ezt a darabot világszerte.

Miskolci Balett

Fotó: Éder Vera

Tiltott ösvények tisztelgés azok előtt, akiknek nem adatik meg a mozgás szabadsága:

A koreográfiában vannak olyan részek, ahol pont ezt jelenítjük meg: a táncosok megérintenék egymást, de nem teszik, mert tilos. Folyamatosan bennük van a vágyakozás egymás megérintésére, de nem lehet. Aztán a végén mégiscsak megteszik

– Smith szerint ez rokon a mai helyzettel, csak most a koronavírus-járvány miatt nem érintkezhetünk egymással, nagy szociális távolságot kell tartanunk.