Tavaly a pandémia miatt elmaradt, de idén szerencsére november végén elkezdődik a Diótörő Fesztivál.

Fotó: Berecz Valter

 

November 26. és január 8. között összesen 27 alkalommal szerepel a karácsonyi klasszikus mesebalett, A diótörő a Magyar Nemzeti Balett programján. Ha a hírek igazak, ez az utolsó év, amikor még az Erkel Színház adja a helyszínt, és jövőre már visszaköltözhet az Egérkirály története az operaházba.

Ahogy korábban megszokhattuk, idén is lesz fesztivál:  az Opera az advent kezdetétől szilveszterig ismét apró karácsonyi vásárral költözik ki a színház bejárata elé, de ünnepi köntösbe öltözik az Eiffel Műhelyház is. 

Mintha idén már olyan lenne az ünnep, mint a pandémia előtt: A Diótörő Fesztivált advent első vasárnapját megelőzően, november 26-án 18:30-kor Nagy Zsófia és Ninh Duc Hoang Long operaénekesek rövid ünnepi műsorát követően Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója köszöntője nyitja meg. 

Lesz forraltborozás is az operaházi művészekkel! Az esti előadások előtt egy órával idén is az Opera énekesei és balettművészei mérik a bort. talélkozhatunk Ádám Zsuzsannával, Bátori Évával, Gábor Gézával, Haja Zsolttal, Horti Lillával, Jónás Réka Piroskával, László Boldizsárral, Megyesi Schwartz Lúciával, Nánási Helgával, Rácz Ritával, Rálik Szilviával, Sándor Csabával, Szegedi Csabával, Szerekován Jánossal, Topolánszky Laurával és Zavaros Eszterrel. Valamint ott lesz a sátrakban december 23-ig minden este egy-egy balettművész is: Balaban Cristina, Lagunov Ievgen, Leblanc Gergely, Lee Yourim, Morimoto Ryosuke, Palumbo Valerio, Pap Adrienn, Pokhodnykh Ellina, Radziush Mikalai, Rónai András, Takamori Miyu és Timofeev Dmitry.

Az Erkel Színház oldalában felállított színpadon az adventi vasárnapokon amatőr kórusok lépnek fel az előadást megelőző félórában. Idén is remek fotótémával szolgálhat a színház előtt feldíszített karácsonyfa az Opera szcenikai műhelyeiben készült egyedi festésű díszekkel, az előtérben felállított ember nagyságú diótörő figura, illetve a Csajkovszkij-balett főszereplőinek szobrait magukba foglaló hirdetőoszlopok.

Az adventi időszakban az Eiffel Műhelyház is ünnepi díszbe öltözik. Míg a szabadban felállított karácsonyfát itt is az Opera szcenikai munkatársainak egyedi festésű díszei ékesítik, a Mozdonycsarnok fenyőfáján a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotásaiban gyönyörködhet az előadások közönsége - adta hírül az Opera.