Életének 85. évében elhunyt Dévényi Edit, a Magyar Állami Operaház címzetes magántáncosnője. A hírt az intézmény közölte a nyilvánossággal. 

Fotó: Operaház Archívum

 

Dévényi Edit nemzetközi szinten az egyik legismertebb és legelismertebb táncművész és balettpedagógus volt.

1950-ben kezdte meg tanulmányait az Állami Balettintézetben és 1957-ben megkapta a táncművész diplomáját. 1957-1968 között volt a Magyar Állami Operaház tagja. 1959-ben Bécsben, a Nemzetközi Balettversenyen első díjas aranyérmet szerzett, megosztva a világ leghíresebb művészeivel, Jekatyerina Szergejevna Maximovával és Rudolf Nurejevvel. A tanulmányai idején több főszerepben is láthatták a nézők, játszott a Chopiniane-ban, és a Diótörőben is. 1964-ben már Párizsban táncolt több darabban is főszerepet, az ezt követő évben pedig a zürichi Operaházban lépett fel.

Fotó: Operaház Archívum

1963-ban az Állami Balettintézetben szerzett balettmester diplomát, ugyanebben az évben a moszkvai Nagy Színház ösztöndíjasaként a Chopiniana és A diótörő főszerepeit is táncolta, majd Budapest mellett Párizsban és Zürichben táncolt főszerepeket.

Az 1968-as év ugyancsak jelentős volt Dévényi Edit életében, hiszen ekkor kezdődött el igazán a külföldi karriere. Ausztriában és Kanadában is fellépett és tanított is. A Torontó City Balettben művészeti vezetőként tevékenykedett, majd a York University-nél egyetemi tánctanszék vezető balettmester volt. Ezt követően Halifaxban és Torontóban is mesterkurzusokat tartott.

1982 és 1985 között diplomázott zoológiai tudományokból is és ez időszak alatt kisállat-kórházban is dolgozott. A külföldi pályafutása 1986-ban ért részlegesen véget, ekkor hazatért. Az elkövetkezendő évek során az Állami Népi Együttes, a Hagyományok Háza, a Budapest Táncegyüttes és a Szegedi Nemzeti Színház keretein belül is tevékenykedett. Időközben külföldön is tanított, de már nem hagyta el hosszú évekre Magyarországot. 1986 után Thessaloniki-ben, Stockholmban és Oslóban oktatta a balett rajongó fiatalokat időnként. Két filmben is szerepelt. Színészi képességeit a Diótörő és a Budapest Te csodás című filmekben kamatoztatta. 

Nemcsak balett-táncosként, hanem pedagógusként is rendkívül színes pályafutást tudhatott magáénak: 1968-1986 között művészeti vezetőként tevékenykedett a Toronto City Ballet-ben, egyetemi tánctanszék vezető balettmester volt a York University-nél, és mesterkurzusokat adott Torontóban és Halifaxban.