Angelin Preljocaj albán származású francia táncos-koreográfus lesz az egyik legizgalmasabb külföldi vendége az idei Budapest Táncfesztiválnak. Együttese – a koreográfus milánói La Scala Balett számára készített – Winterreise című darabját mutatja be Budapesten. 

Fotó: AFP

 

Preljocaj a precizitásával emelkezdik ki a kortárs koreográfusok sorából, minden mozdulata tervezett és pontos, szinte mérnöki igényességgel kimunkált. A The Guardian című lapnak nyilatkozott tavaly szeptemberben arról, mit jelent számára a test, a tánc és főként a haj:

Megpróbálom megkoreografálni a hajat – ez egyáltalánnem egyszerű feladat! Szórakoztató, ahogy a haj megnyújtja a testet egy-egy mozdulatban. És persze tervezhetetlen. Ami történik, az váratlan. És őszintén szólva éppen ez tetszik benne.

A francia koreográfus általában előnyben részesíti az absztraktot a narratív, történetmeséléses darabokkal szemben. 

A tánc maga egy rituálé: minden alkalommal, amikor embereket táncolni látsz, teljesen függetlenül a performansz jellegétől, az mindig valamiféle rituális cselekvés. Szent dolog. A tánc a lélek bemutatása a testen keresztül.

Szerinte a koreográfia egy olyan ház, ahova a táncművészeket meg lehet invitálni, hogy lakjanak benne.

Preljocaj gyerekként nem táncolt, az első mozgás, ami izgalommal és kíváncsisággal töltötte el, a dzsudo volt. Párizs egy külső negyedében nevelkedett, ahol az albán politikai menekültek kaptak szállást. 

A tánc egyáltalán nem volt a családi hagyományaink része. 

De amikor egy lány mutatott neki egy fotót Rudolf Nureyevről, megpecsételődött a sorsa:

Furcsa paradoxon beleszeretni a táncba egy fotón, azaz állóképen keresztül, velem mégis így történt. De az a kép olyan csodálatos volt, inspiráló. Az jutott eszembe, vajon milyen művészet lehet az, ami ennyire átszellemültté tudja varázsolni az embert?

Aztán elkezdett balettórákat venni, egyedüli fiúként. A balett után egy másik nyelv, Merce Cunningham táncnyelve bűvölte el, utána is ment New Yorkba. A legnagyobb tanítása ez volt:

Ne mutasd meg nekem a mozdulatot, hanem csináld meg!

A Winterreise című darab február 27-én és 28-án látható a Müpában.