A Billy Elliot – a Musical több egy könnyed nyáresti programnál. A Billy Elliot igazi emberi hangon szólít meg, megmutat és átkeretez problémákat, motivál és segít dolgozni a saját rögzült előítéleteinken. Újra és újra másképp mutat rá arra, hogy nem a kishitűség viszi előre a világot. Sir Elton John és Lee Hall musicaljét a héten ismét az Erkel színpadán láthatjuk.

Billy Elliot - a Musical

Fotók a cikkben: Nagy Attila, Pályi Zsófia, Rákossy Péter

 

Már akkor követtük a Billy Elliot – a Musical előkészületeit, amikor a rendező és a betanító mesterek még csak a szereplőválogatásnál tartottak. 2015 októberében kiderült, kik a kiválasztottak, ők egészen 2016 júliusáig tanultak, próbáltak és gyakoroltak, hogy színpadon lehessenek a premier napján. 

Billy Elliot - a Musical

Fotók a cikkben: Nagy Attila, Pályi Zsófia, Rákossy Péter

A musical nagyon komplex műfaj: a magas színvonalú tánc- és énektudás mellett kell átgondolt és hiteles színészi játékot mutatni. De a Billy ennél is tovább megy, hiszen ebben a musicalben minden figyelem fókusza a balett:

 A balett azért gyönyörű, mert a laikus is látja, hogy egy-egy mozdulat a helyén van-e, ott nincs mese, nincs mellébeszélés. Csak kétféle balett létezik: a jó meg a rossz. Nincs megalkuvás

– mondta a darab kapcsán három éve nekünk a Madách Színház táncművész-koreográfusa, Molnár Ferenc, aki a koreográfus, Tihanyi Ákos mellett dolgozott akkor. Ő nem a mozdulatokat, hanem a fiúk fizikumát figyelte inkább:

 A balettben az adottságok nagyon fontosak, senki nem születik balettművésznek, de ha nem vagy alkalmas, ha nem olyan a felépítésed, hiába minden munka, sosem lehetsz az..

Billy Elliot - a Musical

Fotók a cikkben: Nagy Attila, Pályi Zsófia, Rákossy Péter

A júniusi előadás-sorozatban ismét három szereposztás vonul majd fel, azok a fiúkat, akikkel két-három éve találkozhattunk a színpadon, ma már talán fel sem ismernénk. A rendező, Szirtes Tamás a premier előtti napokban beszélt éppen arról, milyen fontos, hogy ez a munka folyamatos legyen, hiszen a 9-11 éves korosztály nagyon érzékeny, ez éppen a legnagyobb a fizikai változás kapuja:

Ebben a korban a gyerekek néhány hónap alatt is rengeteget változnak, mutálnak, változik a testük. Az biztos, hogy ezzel a három fiúval (az első szereposztás - a szerk.) a következő évadot végig lehet csinálni, de szükségünk van az utánpótlásra is.

Az ősbemutató óta nagyjából ötmillió néző látta Londonban, tizenegy világszerte Elton John és Lee Hall darabját. Mindenütt a legnevesebb színészek kapják a főszerepeket, ahogy itthon is, többek között Stohl András, Csákányi Eszter, Gallusz Nikolett és Németh Kristóf is feltűnik a darabban.

Az eredeti musical a három Oscar-díjra is jelölt Billy Elliot című film történetére épül. A szegény bányászcsaládba született, de kimagaslóan tehetséges Billy eldönti, hogy a ring helyett a balettet választja egy olyan korban és társadalomban, ahol balettművésznek lenni férfiként a biztos elszigeteltséget jelenti. De Billy tehetsége végül mindenkit magával ragad, így a konfliktusból egy szép ívű karrier születik.