A világ egyik legismertebb balettművésze, Mihail Barisnyikov kiállt Ukrajna szabadsága mellett. A Rigában született művész elmenekült a Szovjetunióból, amikor 1974-ben a Bolsoj Balett társulatával Torontóban turnézott menedékjogot kért Kanadában.

Ukrajna Mihail Baryshnikov

Fotón Mihail Barisnyikov.

 

A Barisnyikov Művészeti Központ tette közzé üzenetét, amely így hangzik:

Kiállunk Ukrajna bátor polgárai mellett. Hazájukért és szuverenitásukért küzdenek az orosz hatalom leplezetlen agressziójával szemben.
A művészek mindenhol megértik, hogy a szabadság – politikai, személyes és művészi – elengedhetetlen egy egészséges és működő társadalomhoz. Ilyen az a társadalom, amelyet Ukrajna akar és megérdemel. Kitartunk mindenki mellett, aki e célért küzd.

Mihail Barisnyikov a szabadságért hagyta el hazáját.

A Kirov Balett szólistájaként klasszikus szerepek sorában villantotta meg egyedülálló tehetségét, és olyan kiemelkedően táncolt, hogy már húszas éveinek elejére a világ egyik legismertebb balettművésze lett.

Az a társadalmki légkör azonban, amelyben élnie kellett, egyre nehezebben volt viselhető számára. A Szovjetunióban csak klasszikusokat táncolhatott, holott saját bevallása szerint  alkotói szabadságra, új élményre vágyott. A

mikor 1974-ben a Bolsoj Balett társulatával Torontóban turnézott, ekkor eldöntötte, új életet kezd és menedékjogot kért Kanadában. Kapott is, és kezdetben a Royal Winnipeg Ballet társulatában dolgozott, majd New Yorkba költözött, ahol az American Ballet Theatre (ABT) tagja lett.

Az ABT-ben  kortárs koreográfusokkal dolgozhatott, ahogy arról korábban álmodozott. Karrierje pedig a csillagokig szökött - és rendíthetetlenül ível felfelé mind a mai napig, csak már más minőségekben.