És miért fontos ez egyáltalán? Azért, mert - bár igen ritkán írunk színházakról színházi előadások helyett - húsz évvel ezelőtt ezen az estén a hazai kortárs tánc és kortárs művészet életének egyik legfontosabb otthona nyitotta meg kapuit a Liliom utcában. Isten éltessen, Trafó!

Forrás: Trafó Facebook-oldala

kommentek: 0

Tovább olvasom

Ebben a darabban minden táncos eljut a saját fizikai határáig, sőt, kénytelen felismerni és meghaladni ezt a határt. Mindenki ugyanazon az irdatlan nehéz folyamaton megy át, ami a frusztrációtól egészen a boldog elégedettségig, a büszkeségig tart - mondja Ágnes Noltenius, A tökéletesség szédítő ereje című darab betanító balettmestere. Nolteniust mostani munkáján kívül arról is kérdeztük, hogy miért választotta William Forsythe-ot harminc évvel ezelőtt, és miért dolgozik még mindig vele.

a tökéletesség szédítő ereje forsythe

kommentek: 0

Tovább olvasom

Mindenkinek mást jelent ez a darab. Nemcsak férfi és nő viszonyáról, nemcsak a hálószobáról, nemcsak kapcsolatokról szól. Mindenkinek a saját értelmezését kell megtalálnia - Olivia Anconát, a Bedroom Folk betanító balettmesterét kérdeztük tapasztalatairól.

bedroom folk magyar nemzeti balett interjú

Fotós: Hrotko Bálint/ Táncművészek: Ishizaki Futaba, Uehara Emi, Bakó-Pisla Artemisz, Asai Yuka, Kekalo Iurii, Starostina Kristina, Majoros Balázs, Molnár Dávid/ CAFe Budapest

kommentek: 0

Tovább olvasom

Múltból és testből

A Triple Dance estre két premierrel is készül a Magyar Nemzeti Balett társulata. A Bedroom Folk a mai kortárs táncművészet egyik legeredetibb alkotópárosához fűződik, míg Schubert IX. szimfóniájának utolsó tételére koreografált A tökéletesség szédítő ereje (eredeti címén The Vertiginous Thrill of Exactitude) William Forsythe amerikai balettművész nevéhez kapcsolódik. Az 1996-ban, a Frankfurt Balett által bemutatott kompozícióban Forsythe megtartotta a klasszika líraiságát, virtuozitását, a nők és férfiak közötti intimitást. A darabról a budapesti együttest is betanító Amy Raymondot kérdeztük.

Az est másik két darabja a Ravel Bolerójára készült Walking Mad című Inger-koreográfia és neves izraeli alkotópáros, Sharon Eyal és Gai Behar Bedroom Folk című koreográfiája.

triple dance

triple dance

Fotó fent: Nagy Attila/ A kép a Walking Mad c. darab korábbi előadásán készült

kommentek: 0

Tovább olvasom

A tánc története nem csak a szépség, a harmónia vagy éppen a hihetetlen fizikai teljesítmény története. A tánc történetét írja a kor és a közösség, ahol születik, univerzális nyelve tökéletesen alkalmas arra, hogy beszéljen a legnagyobb társadalmi feszültségekről, problémákról. A most készült "Too Many Bodies" című koreográfia többet mond minden szónál az iskolai lövöldözések borzalmáról.

kommentek: 0

Tovább olvasom