A nemzetközi hírű koreográfus, Hans van Manen véleményét és darabjainak szellemiségét tükrözi a cím. Korunk egyik legjelentősebb alkotójának három darabját mutatja most be a Magyar Nemzeti Balett a Müpa színpadán. A Trois Gnossiennes címet viselő balett múzsáját, az együttes balettmesterét, Aradi Máriát kérdeztük.

Fotó: Magyar Állami Operaház

kommentek: 0

Tovább olvasom

Balerinák babával

Kilenc hónap, ami mindent átalakít: megváltozik a test, új célok tűnnek fel a horizonton, miközben a régiek közül sok elveszik. A várandósság akkor is hatalmas változásokat hoz, ha a választott hivatás nem a fizikai terhelésre, a testi harmóniára és szépségre épül. De hogyan élik meg ezt az időszakot azok, akik talán egész karrierjüket teszik kockára azért, hogy gyereket hozhassanak a világra? Akiknek kötelező a gyönyörű és ruganyos, mindent elbíró test? Balerinák meséltek arról, hogyan várták a babájukat, milyen félelmeik és örömeik voltak ebben az időszakban.

Fotó: Emmer László

kommentek: 0

Tovább olvasom

Tüll és atombomba

A hattyúk tava két különböző variációját hozza Budapestre októberben az Izrael Balett, a Magyar Nemzeti Balett Hans van Manen három koreográfiájával lepi meg a közönséget, Bozsik Yvette Kodályt és Ligetit idézi új darabjában, sőt új premierrel érkezik a Frenák Pál Társulat is. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál táncprogramja igazi ínyencségeket tartogat idén is.

Fotó: Bobal Katalin

kommentek: 0

Tovább olvasom

A „szem Mozartja”

Ősszel egy új Balanchine-darabbal, a Téma és variációkkal bővül a Magyar Nemzeti Balett repertoárja. A neoklasszikus balettet megteremtő koreográfus muzikalitásáról és különös tehetségéről a Kossuth- és Liszt-díjas Dózsa Imrével, az Opera örökös tagjával és mesterművészével beszélgettünk.

Fotó: Emmer László

kommentek: 0

Tovább olvasom

Milyen missziót választana magának Misty Copeland, ha szuperképességek birtokában lenne? A fekete balerina Pittsburgh-ben árulta el, hogy miért és mi ellen lenne kedve küzdeni a szuperereje lenne.

Henry Leutwyler Photography

kommentek: 0

Tovább olvasom