Vincze Balázs szerint mindig lehet újat és izgalmasat mondani, mindig meg lehet találni azt a nyelvet, ami megszólítja a közönséget. A kortárs művész célja pedig ez is, nemcsak maga az alkotás: utat kell találni a nézőhöz. Új zene, új nézőpont, régi szerelem: a MÜPÁ-ban december végén látható előadásról, a Pécsi Balett Rómeó és Júliájáról a koreográfust kérdeztük.

Fotók: Mihály László/ Forrás: Pécsi Balett

kommentek: 0

Tovább olvasom

 A jövő ünneplése

Jordan Matter fotográfus nevét a legtöbb táncrajongó ismeri. Két könyve jelent meg eddig, a Dancers Among Us és a Dancers After Dark. Kiváltképp azért érdemes rá figyelni, mert bár a képek koncepciója mindig egyértelmű, de a mozdulat maga spontán. Még akkor is így van, ha ezt a képek láttán elég nehéz elhinni. Megjelent az új könyve, a Born to Dance.

Melinda, 9 éves

kommentek: 0

Tovább olvasom

A diótörő gyermekei

Idén huszonnégyszer állnak majd a színpadon, azért táncolnak ás játszanak, hogy minden néző hazavihessen egy kis karácsonyi hangulatot december végén. Rengeteg munka van a játékukban, a felkészülésükben, nagyon sok időt áldoznak azért, hogy a többi gyerek megszeresse a balettet, a színházat, a klasszikus zenét. Pedig maguk is gyerekek. A Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei idén is főszerepet játszanak A diótörő című előadásban. Solymosi Tamás balettigazgatót, Janács Evelyn balettmestert, asszisztensét, Kiss Esztert, és persze a gyerekszereplőket kérdeztük az elmúlt hetek munkájáról.

A diótörő Magyar Állami Operaház Balettintézet

Fotó: Berecz Valter

kommentek: 0

Tovább olvasom

United Space of Ambivalence - Mészáros Máté darabja idén februárban debütált, december 18-án este a Trafóban látható ismét. Milyen kérdésekkel foglalkoznak a koreográfusok egymás között? Van-e szabadság? Van-e szabad akarat? És mi köze ezekhez a kérdésekhez a testnek? A darab egyik táncművészét és társ-alkotóját, Kelemen Patrikot kérdeztük.

trafó usa mészáros máté kelemen patrik

Fotó: Dobos Gergely/ Trafó

kommentek: 0

Tovább olvasom

A világ minden táján ugyanúgy szeretünk, kötődünk, haragszunk. A fontos dolgokban hasonlóan érzünk és hasonlóan vagyunk, mi emberek. Miért olyan nehéz ennek ellenére egymás mellett élnünk? A mindig eredeti, mindig kísérletező Duda Éva legújabb darabjában erre a problémára keresi a megoldást.A koreográfust az Utópiáról kérdeztük.

utópia duda éva

Fotó: Dömölky Dániel

kommentek: 0

Tovább olvasom