Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

InTimE előadással és a Frenák Pálról készülő amerikai-magyar dokumentumfilm előzetesének premierjével ünnepel a neves magyar-francia koreográfus társulata április 29-én, a tánc világnapján - utóbbinak trailerét  először nálunk láthatjátok.

"Ahhoz, hogy valakinek ereje legyen a színpadon, hogy feszültség legyen körülötte, hogy a gyomrodban érezd, amikor fut, aztán egyszer csak megáll, ahhoz nagy belső töltet kell... nincs annál felemelőbb, mint az érezni, hogy a táncosok egy alkotáson keresztül kiteljesednek és megtalálják önmagukat." - vallja a tánc, a mozdulat, a jelenlét erejéről Frenák Pál. A táncművész és  koreográfus, aki francia-magyar társulatával a hazai kortárs tánc egyik  legmeghatározóbb szereplője.

Frenák - bár együttest először Párizsban alapított -  a kilencvenes évek óta rendszeresen Magyarországon, Budapesten és vidéken mutatja be felkavaró, szokatlan testnyelvre írt darabjait. Aki egyszer látta, nem felejti el. Aki egyet látott, pontosan tudja, hogy kíváncsi-e a következőre. Frenák élete és munkája is kalandos, titokzatos, megfejtésre váró-vágyó: siketnéma szülei mellett felnőve a kezdet kezdetétől többféle nézőpontot ismer és integrál. A valóságot fordítja, a kiszámíthatatlanság erejét használja. Hogy mennyire izgalmas, az a róla szóló fim majd megmutatja.

A nemzetközi koprodukcióban születő egész estés portréfilm a New York-i színházi rendező David Schechter, Gothár Márton filmes és Vittoria de Bruin producer munkája. A film már forog, a bemutató várható időpontja 2016 eleje. 

Viszont itt a trailer - a Tánc Világnapjára.

A társulat a tánc világnapját hagyományteremtő módon idén színpadon, a közönséggel együtt ünnepli, az Átrium Film-Színházban. A társulat Fiúk című előadása májusban a Tanz! Heilbronn fesztiválon, Németországban vendégszerepel, olyan kiváló alkotókkal és csapatokkal együtt mint az Emanuel Gat Dance és a Balletboyz, május 21-22-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában látható ismét a Tricks&Tracks2, majd a Tánc Fesztiválján Veszprémben és a Művészetek Palotájában lépnek színpadra a legfrissebb, áprilisban hatalmast sikert arató Frenák-kreációval, a Birdie-vel.

kommentek: 0

Tovább olvasom

Hat koreográfus van versenyben a Lábán-díjért, s miközben lerágjuk a körmünket, az elmúlt tíz év legjobb koreográfusai írják meg egynapos darabját az orrunk előtt vasárnap, reggel tíztől a Trafóban. Tízszeres táncnap lesz a holnapi.

kommentek: 0

Tovább olvasom

Hat év után újra repertoárra veszi a Magyar Nemzeti Balett a legismertebb klasszikust, A hattyúk tavát. Monumentális díszletek, csupa szerelem és szenvedély, látványos jelenetek, romantika kimaxolva. De van még bármi, amit nem tudunk erről a darabról?

kommentek: 3

Tovább olvasom

Szikkadt, kicserepesedett bőrű pókember, sőt, pókasszony igyekszik felállni rengeteg lábának valamelyikére, kis porcelánteste mozog kiszámíthatatlanul. Szürreális. Nyomasztó. Dobnál rá egy hálót, ne szenvedjen tovább. Karafiáth Orsolya, Góbi Rita és Takáts Eszter, a három Amazon egészen mást gondol a verslábakról, mint mások.

kommentek: 0

Tovább olvasom

Hárman vannak. Egy fiú, egy lány és a rajzoló. Ki álmodja a lányt, a fiú vagy a rajzoló? És ki álmodja a rajzolót? A Tünet Együttes ismét emberkísérletet végez, Szabó Réka vezetésével ezúttal egy felnőtt mesekönyv lapjai mögé, éjszakai verses látomásra invitálja nézőit a Trafóban. A koreográfust kérdeztük.

Fotó: Jókuti Fruzsina

kommentek: 0

Tovább olvasom

HTML