Hat koreográfus van versenyben a Lábán-díjért, s miközben lerágjuk a körmünket, az elmúlt tíz év legjobb koreográfusai írják meg egynapos darabját az orrunk előtt vasárnap, reggel tíztől a Trafóban. Tízszeres táncnap lesz a holnapi.

 

Hat kortárs koreográfus darabja szerepel idén a Lábán-díj nomináltjai között, azaz hat előadás közül választja ki a zsűri, melyik volt 2014 legizgalmasabb, legmagasabb színvonalon elkészített vagy leginkább újszerű darabja. A Lábán-díj az egyik legfontosabb kortárs táncszakmai elismerés most itthon, 2005-ben alapította a Trafó és a MU Színház. Tehát most ünnepli 10. évfordulóját. És hogy minden perc izgalmas legyen, az elmúlt 10 év legjobb koreográfusainak egynapos darabjai is színpadra kerülnek.  

A jelöltek:

Fotó: Juhász András

bodylotion co-dance 

L é p é s I d ő

Alkotók, előadók Arany Virág, Hadi Júlia

Fotó: Hevér Zsófi

Fülöp László és a SÍN Kulturális Központ

“there’s an elephant in every room…”

Koreográfus Fülöp László 

AJDa – A Joint Dance AdVenture from Hungary 

Gyönyerő

Alkotók Ábrányi Krisztina, Angelus Iván, Dömötör Luca, Dragos Dániel, Farkas Zoltán Batyu, Kancsó Luca, Lévai Viola, Sessi Krisztina, Szombati Anett, Szeri Viktor, Oberfrank Réka, Vavra Júlia

Fotó:Dömölky Dániel

Hodworks

A halandóság feltételei

Koreográfus Hód Adrienn

Réti Anna - Ido Batash

Ego Trip

Alkotók Réti Anna, Ido Batash

Rózsavölgyi Zsuzsa - Terebessy Tóbiás

Öreg tó

Alkotók Rózsavölgyi Zsuzsa - Terebessy Tóbiás

Itt minden előadásról olvashatsz sok laudációt.

És holnap ez lesz

Az elmúlt tíz év díjazott koreográfusai fejest ugranak az ismeretlenbe: egy napjuk van arra, hogy egy adott téma alapján darabot írjanak. Nem, nem tízperceset, elég a fele. Ez a Rövidhullám.

Egy hatalmas kihívás, szabad asszociációs játék és meglepő fordulatokkal teli intenzív munka, az este bemutatott eredménye pedig kis betekintést nyújt az alkotók gondolat- és mozgásvilágába, de az alkotói folyamatba és munkamódszerekbe is.

A szigorú keretek között zajló program reggel tíz órakor indul, amikor a koreográfusok megkapják a témát. Egy nap áll rendelkezésükre, hogy erre a témára egy-egy ötperces etűdöt koreografáljanak. Ami mindenki számára egyformán adott, az az üres színpad, az előre beállított fények és hangtechnika, valamint egy félórás színpadi próbalehetőség. Ami kevés. Nagyon kevés.

A többi az alkotó kreativitásán múlik. A rendelkezésre álló rövid próbaidőnek köszönhetően az este folyamán nagy szerepet kap majd az improvizáció, és ez által a kockázatvállalás is. Amit látni fogunk, az meglepetés lesz a néző és talán az alkotó számára is. És akik bevállalták: Goda Gábor, Árvai György, Kovács Gerzson Péter, Duda Éva, Kun Attila, Pataky Klári és a Dányi-Molnár-Vadas trió. De azért az idei Lábán-díjasra is marad talán némi figyelem.