Szuperhősökkel és szuperhősnőkkel csábít minket a Magyar Nemzeti Opera és a Magyar Nemzeti Balett társulata a következő évadban, ezúttal nem az Operaházba. Merthogy az Andrássy úti épület is új ruhát kap. Ma kinyílt a kincsesláda, amiben a következő évad premierjei és ősbemutatói rejtőztek.

 

Nyitás előtt egy zárás, májusig

Az Erkel Színházban kezdi meg következő évadát a Magyar Állami Operaház, hiszen  - ahogy arról már írtunk is korábban - már nyáron elkezdődik az Operaház átépítése. Márciusban nyit az Eiffel Műhelyház, 2018 májusában pedig az Andrássy úti épület is fogadja már a közönséget. Ez az apró akadály nem látszik a premierek, ősbemutatók és fesztiválok mennyiségén: a Wagner-ihlette tematika mellett 28 opera- és balettpremier is szerepel az összesen mintegy 60 különböző színpadi produkció között.

Azért nem kell teljesen búcsút vennünk az Ybl-palotától: nyitva marad az Opera Café és az Opera Shop, bejárhatók lesznek az épület egyes részei az OperaVisit vendégei számára.

Évadnyitány a teraszon és kivetítőn

A szeptember 9-i Évadnyitány keretei között ismét láthatóak lesznek a commedia dell'arte-kamaraoperák a Szfinx-teraszokon, de az évadnyitó premiert, a Bánk bán ritkán hallható baritonváltozatát  - Vidnyánszky Attila rendezésében - már az Erkel Színházból közvetíti az intézmény az Andrássy úton felállított kivetítőre.

Fotó: Csibi Szilvia/ Évadnyitó sajtótájékoztató

Csak a tánc: újdonságok és felújítások

A Magyar Nemzeti Balett Téma és variációk címmel Balanchine koreográfiát készül bemutatni Csajkovszkij zenéjére, valamint a Café Budapesttel közösen tervezik színpadra állítani Hans von Manen három kortárs kompozícióját. Emellett az évad repertoárjára felújított formában tér vissza A Bahcsiszeráji szökőkút, és újra láthatók lesznek olyan népszerű előadások is, mint a Karamazov testvérek vagy A rosszul őrzött lány. (Ezekről bővebben Solymosi Tamás balettigazgatót kérdeztük.)

Ki fedezi fel Leblanc Gergelyt?

BestOfFeszt11-18

Május végétől visszatekintés a 2011-ben megkezdett igazgatósági ciklusra: 75 egész estés és kamaraopera-bemutató, valamint 15 nagy balett és kortárs premier valósult meg ebben a hét (eddig hat) évben. E periódus legfontosabbnak ítélt darabjai közül néhányat foglal össze május végétől egy hónapon át a BestOfFeszt11-18, fesztivál, amely A kékszakállú herceg vára és Az istenek alkonya mellett A kármeliták,
Az árnyék nélküli asszony és A hattyúk tava előadásait, a Nagy Iván Nemzetközi Balettgálát és a Csillagóra Évadzáró Gálát gyűjti csokorba.

Folytatódnak a népszerű sorozatok, beavató előadások is, mint a Hangoló és a Faggató, a karácsonyi Diótörő-fesztivál, hatodik alkalommal érkeznek vendégegyüttesek új produkcióikkal a Primavera, a Pas de Quatre és a TáncTrend '18 fesztiválra. Ugyancsak hatodik évadához érkezik az OperaKaland, Magyarország legnagyobb szabású színházi oktatási programja, amelyben májusig országszerte 750 tanintézmény 200.000 diákja vesz részt. Ősszel a középiskolások a Hábetler András által újragondolt Figaro 2.0-t nézhetik meg.

BalettKaland és Total Dance

 2018 májusában – most először – BalettKaland várja a fiatalokat, ahol Total Dance alcímmel modern táncprodukciók szerepelnek a kínálatban (Walking Mad, Petite Mort, Hat tánc). Az OperaKaland a következő évadban együttműködik a Magyar Virtuózok Produkcióval, így minden előadás előtt egy virtuóz saját kortársainak játszik el egy-egy klasszikus tételt az Opera zenekarának kíséretével.

 Ideiglenes otthon a Müpában

Az Operaház bezárása alatt a társulat egy része a Müpában talál átmeneti otthonra: a Magyar Nemzeti Balett több sorozatban is kortárs táncprodukciókat mutat be. Viszont éppen erre az időszakra tervez a társulat hosszabb turnékat is, például Ronald Hynd A víg özvegy című balettje bejárja a történelmi Magyarország területét.

Fotó: Nagy Attila

Képregényesen

Az új évad meghirdetésével párhuzamosan indul az Opera ElsőSorban imázskampányának harmadik és egyben záró darabja, ami a divat és a fotó után a társművészetek közül a képregény műfajából merített ihletett. A tizenkét – plusz egy bónusz – kreatívon a korábbi évekhez hasonlóan az intézmény elismert művészeit, valamint új bemutatóit és repertoárjának más kiemelt darabjait helyezik a középpontba.

Hogy pontosan miért és hogyan döntött így a kreatív stáb, azt egy másik posztban ki fogjuk tárgyalni. Addig is, íme  a werkvideó: