Több mint 23 milliárd forintból újul meg a Magyar Állami Operaház 2018 tavaszára. Korszerű lesz, grandiózus és nem utolsó sorban biztonságos. A renoválás idején az Eiffel Műhelyházban és az Erkel Színházban fog próbálni, játszani és élni a társulat és a balettegyüttes. The show must go on.

Fotó: Magyar Állami Operaház, Herman Péter

 

132 a bűvös szám. Meg a 400 ezer!

Az idén 132 éves Operaházat több mint három évtizede renoválták a Hajós utcai üzemház, ami gyakorlatilag az Operaház kiszolgáló épülete, ugyanakkor épült. Így hát mindkettőre ráfér egy kis gondoskodás.

A Magyar Állami Operaház 2016-ban elkezdte átépíteni a MÁV hajdani Északi járműjavítójának épületeit, hogy ott új logisztikai központot hozzon létre, az Eiffel Műhelyházat. A tervek szerint ebbe a - Kőbányai úton, közel harmincezer négyzetméteren megépülő - komplex központba költözik majd az Opera kilenc gyártóműhelye, helyet kap benne egy méretazonos próbaszínpad, a majdani Bánffy Kisszínház, valamint a nyolc, jelenleg távoli külső raktár összes díszletének és kellékének, valamint a mintegy 400 ezer jelmeznek értékőrző tárolására szolgáló raktár.

Képen az Eiffel Műhelyház látványterve

Miközben az Operaház társulata és a Nemzeti Balett, na meg a mindkét együttest támogató hatalmas stáb belakja az Eiffel Műhelyházat, bokától tokáig átépítik az Andrássy úti épületet és az üzemházat. Nemcsak a látványos terek, de az irodák, a pince, a tárolók, a műhelyek is megújulnak. Mit ígér a vezetőség? 21. századi minőséget, komfortot, így biztosítva  a háttérfolyamatok hatékonyságát.

Ez lesz például a varroda.

Azért nem kell rögtön csomagolni!

Az Opera most induló, Magyar Évada még zavartalanul lezajlik az Andrássy úti Ybl-épületben. Szeptember 24-én - az évad nyitópremierjén - a Traviata főszerepében Miklósa Erika lép majd színpadra - Anger Ferenc rendezésében. Az ünnepi évadkezdés előestéjén az Erkel Színházban a szezon első balett bemutatóját is megtartják: a KylIng It című, négy koreográfiát felvonultató esten a Magyar Nemzeti Balett művészeit lehet viszontlátni.

Ez pedig az évadnyitóról egy fotó, amit Ókovács Szilveszter főigazgató vezényelt, a vendégművész pedig Balog Zoltán emberminiszter volt.