Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tánc a rák ellen

Rose - az ilyen történetek persze jellemzően az USÁban esnek meg -, a hatvanas nyugdíjas néni egyik reggel arra ébredt, hogy a teste nagyon határozottan fellázadt ellene. Mellrákot diagnosztizáltak nála. Majd egy barátja tanácsára táncterápiába kezdett. Mit veszíthetek, tette fel a kérdést, aki jobban érzi magát fizikailag, annak a lelke is jobban van, látta bölcsen Rose.

Hajlamosak vagyunk tánc alatt a serdülőkori rángatózást - vagy a másik oldalon a színpadon suhanó profik előadását - érteni, ennél jóval többről van szó. A tudományos kutatások alapján a mozgás-, a táncterápia aktívan dolgozik a testi érzeteken keresztül a lélek és az elme kiegyensúlyozásán. A new yorki táncterapeuta, Miriam Berger éppen annak a segítségével fejleszt, ahogyan a páciensek a táncon keresztül képesek másképp megtapasztalni a testüket. Nő a testtudat - ami a betegségek észlelésénél, kezelésénél elképesztő előnyöket jelent.

A mozgás - ez már szinte közhely - emeli a jó hangulatért felelős noradrenalin és szerotonin szintet, sőt az agysejtek fehérjéit is növesztegeti, ami az új sejtek és új idegsjetek közötti kapcsolatok kiépülését eredményezi, és szó szerint rugalmasabbá teszi az agyat. Mi csökkenti leginkább a stresszt? Egy kutatásban összehasonlították egy modern táncórán, klasszikus táncórán, zeneórán és matekórán résztvevők idegállapotát, s arra jöttek rá, csak a tánc nyugtat meg igazán. Bár a matekóra nem értem, hogy került a sorba.

Ráadásul a többi mozgásformával szemben is a tánc jön ki legjobb stresszoldóként: hiába a futópadon töltött órák, hiába az edzőteremben kifaragott bicepsz, még a keringő is boldogabbá tesz ezeknél. Miért? Ökölszabály: a zenére történő mozgás mindig aktiválja az agyi örömközpontot. De vajon mi indokolja a magas érzelmi töltetet? A terapeuták szerint az, hogy a tánc egy olyan ősi mintát követ, amelyben nem csak boldogsághormonok öntik el a táncos agyát és ereit, hanem még a biztonságérzet is fokozódik. Ráadásul ez akkor is megtörténik, ha a páciens maga meg sem mozdul, csak nézi a téncot.

A tánc hihetetlen előnye a pszichoterápiákkal szemben, hogy azoknak az embereknek is segít kifejezni az érzelmeiket, akik verbálisan ezzel küzdenek. A megmutatott, testet öltött problémák és nehézségek pedig már a megoldás felé hajtják a táncolót - a kifejezés után rögtön elindul a gondolat: hogyan tudnám ezt megoldani? Hogyan kaphatnám vissza a kontrolt az életem felett?

Visszatérve az elhagyott Rosehoz, aki azóta is hetente jár terápiára, a tánc segít feldolgozni azokat a problémákat, amik hosszú távon, kemény munkával és szomatizációval rákhoz vezetnek, a testtudat emelésével segít gyorsabban észlelni az elváltozásokat és ha már elkéstünk, segít a rekreációban, a felépülésben is, mind fizikai, mind lelki szinten. Rose köszöni, jól van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kommentek: 0

Tovább olvasom

Karmelita az udvar

A nyár a fesztiváloké, a fröccsöké, a szúnyögcsípéseké, a szabad térré, a leégésé, a nyár a nevetésé, a kimúló focivébéé, az álmodozó, hosszú éjszakáké, az utcán spiccel hazadülöngélőké, a lugasban kint borozóké, a kerteké meg a Karmelita udvaré.

Évek óta ide helyezi ki magát a táncszínház, általában a tavaszi évad legjobban futó darabjai - persze azok, amik megélnek külső helyszínen is - és sok flamenco, néptánc várja a táncfüggőket. Idén még a székhez sem lesz kötve az igen fényes publikum, a fellépük tanítani is készülnek. A tanítás terepe persze a standard és a néptánc, de talán rávehető a kortársat művelők népe is, hogy beszéljenek a műről.

Lesz a nagysikerű Sec, amiről már a Budapest Táncfesztivál keretei között mi is megemlékeztünk, a kortárs tánc szerelmeseinek ingereit pedig egy ínyencséggel, a Vizuális hangjegyekkel is leköti majd a Budapest Táncszínház.

A néptánc gyakoribb vendég lesz: a Honvéd Táncegyüttes hozza a kelet tangóját, a Csárdás!-t, Fitos Dezső a Tántorgóket, a Duna pedig a Gyöngyszólam-ot.  Aki műfaji crossoverre vágyik, a Variáciükra fog bukni: a Varidance előadása a folklór mellé hip-hop, a sztepptánc és a cirkusz műfajait vegyíti.

Flamenco és argentín tangó: ők ketten nem maradhatnak ki a nyári éjszakából. Színpadra lép Lippai Andrea, az ország legismertebb és legelismertebb argentin tangó táncosa,  Las Flamencas című produkciójával és Kulik Johanna, aki Josip Bartulovic segítségével Buenos Aires pezsgő, színes, egyedülállóan izgalmas hangulatát varázsolja a Karmelita udvarba Colores del Tango című előadásával.

Szóval már csak néhány nap és folytatódik a táncszínházazás. Végre.

kommentek: 0

Tovább olvasom

Azt mondták a táncról

Idézeteket olvasgattam nyáridei kínban (ezt megígérem, hogy nem ecsetelem tovább, no panaszkodás, no áhítozás, úgyis mindjárt a tengerparton ülök, meg benne is), amit csak úgy szoktam, hogy minimum két excelt kinyitok fölé, vagy gyorsan pörgő híroldalakat, nehogy kiderüljön, hogy aforizmavadászatra indultam, mert olyat mélyérzésű, gondolkodó ember nem tesz. A tanult lány sokat olvas és magának rakja össze a világ darabkáit, nem kontextusából kiragadva vagdalkozik más (forrásjelöletlen, nodepláne) bölcsességével.

Vallok és most használom is a másét: meghökkentő gondolatok következnek a táncról, amit vagy a szerző személye vagy a gondolat érdekessége emelt ki a mondatóceánból.

"És legyen elveszett minden olyan napunk, amelyen legalább egyszer nem táncoltunk, És legyen fülünknek hamis minden állítás, ha nem csattan fel vele együtt legalább egy kacaj."

Édes, kedves gondolat, bár el is osonna a fül mellett, ha nem egy olyan kaliberű gondolkodó írta volna le, mint aki tette, s akiről ilyesfajta hedonizmust nem tételeznénk föl. Nietzsche a szerző.

 "A szép mozgás a szem muzsikája."  Anatole France összefoglalja, miért kell táncot nézni.

"A lány, aki nem tud táncolni, azt mondja, hogy a zenekar nem tud játszani." Ez a zsidó közmondás persze jócskán túlmutat a táncon és a mozgáson (ahogy maga a tánc is, egyébként), a beismerésről és a hárításról beszél. És milyen finoman.

"A hátsód rázásával környezetbarát leszel."  David Byrne mondta, de nem magyarázta túl. Nem is kell.

Végül, de nem utolsó sorban:

"A tánc a nőknek nőiségük,a férfiaknak férfi mivoltuk megélésének egyik lehetősége..." Aziza gondolata nem újszerű, mégis mankó lehet azoknak, akik ezt elfelejtették. És egy képsor Azizáról, hogy egyértelmű legyen, ő valóban táncol.

 

kommentek: 1

Tovább olvasom

Tuti zenék talpak alá

Volt egyszer egy körkérdés, a Rolling Stone magazinnál, hogy melyik a világ tíz legjobb tánczenéje. A válaszok persze se nem mértékadók, se nem az európai ízlést tükrözők, mégis érdemes végignézni a listát - mire érzik legjobban magukat az amerikaiak? Az RS mégiscsak a világ egyik legelitebb popmagazinja...

A lista íme, visszafelé:

10. Bee Gees - Staying alive

 Egy igazi diszkógömbös, szombat esti lázas szám, 1977-ből. Zsáner. Szomorú aktualitása, hogy Robin Gibb május végén távozott az élők sorából.

 9. Chic - Le Freak

A RS olvasóinak a kedvenc éve nyilván 1977 - a Chic száma is ekkor íródott. Diszkóhajrában, szilveszterkor A sztori az, hogy nem akarták beengedni őket a legendás Studio 54 klubba az esztendő elmúlását ünnepelni, pedig maga Grace Jones hívta őket.

8. Deee Lite - Groove Is In The Heart

Tizenévvel később már kicsit kiszakadunk a diszkó szorításából, azért az aranyos csillogás még marad, a felvétel 1991-ből, a Rock in Rio fesztiválról származik.

 7. Michael Jackson: Thriller

Nincs kérdés. És a moonwalknak is itt a helye.

6. Isley Brothers - Shout

A legelső, 1959-es dal nem lett slágerlista-vezető, valahogy mégis, lassacskán meghódította a táncos szíveket.

5. Madonna: Vogue

Személy szerint én imádom, de ennyi erővel bármelyik Madonna-dal a listán lehetne. Most egy élő az 1990-es MTV Video Music Awardsról. Egészen meghökkentően gyönyörű.

 4. Justice - D.A.N.C.E.

Elszakadtunk a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenestől, megérkezünk a mába. Én most hallottam először - de ez nyilván rólam árul el sokat.

 

3. The Beatles - Twist and Shout

Majd rögtön egy durva ugrással vissza az időben: Phil Medley és Bert Russell eredeti dalának beatle-verziója máig imádnivaló bulizene. Annak, aki szereti.

2. New Order - Blue Monday

A sláger, ami máig vezeti Anglia kislemez-eladási listáját... 1983-ból a Blue Monday. Mindenki feldolgozta már valahogy... Még az sem baj, hogy nem értem.

1. Daft Punk - One More Time

A szavazást ez a 2000-es darab nyerte meg, földcsuszamlásnyi előnnyel - írja a Rolling Stone. Nem is lehet mozdulatlanul bírni. Ahogy az Around the world című számot sem. Más kérdés, hogy kinek milyen testrésze rándul bele.

 

 

 

 

 

kommentek: 0

Tovább olvasom

Meditáció és tánc: elsőre úgy hangzik, mintha két, egymással homlokegyenest ellentétes állapotról volna szó. A meditációhoz magányos ülést, csöndes koncentrációt, befelé fordulást társítanak általában, míg a tánc valami hangos, önfeledt, valami  közösségi és kifelé irányuló dolog. Pedig van mozgásmeditáció is - legalábbis sokak szerint.

A meditáció ugyanis nem pusztán egy mentális tevékenység, hanem a test és az elme közös állapota, amit akár mozgás közben is létrehozhatunk. A cél egyértelmű: lazítás, fókuszáltság, hosszú távon a harmónia és a jobb koncentrációs képesség elérése. Az, hogy a mozgásban is létrejöhet egy meditatív, fókuszált állpot, az elme kiürítése, már a harcművészektől, például a tai chi-soktól is tudjuk. Miért ne működne ez tánc közben, vagy úszás, futás, mosogatás közben is akár?

A tánctransz vagy táncmeditáció egyszerre hat az érzelmi, szellemi és tudati szintre, segít összekapcsolni a két agyféltekét, a tánc segítségével könnyedén átléphető a megszokott tudatállapot határa és megemelhető az energiaszint, ami nyitottabbá teszi az elmét a külső-belső ingerek befogadására.

Az ismétlődő, ritmusos, belülről fakadó mozdulatok segítenek felszínre hozni, megmutatni és feldolgozni a rég elföldelt élményeket, érzelmeket is. Ebben a meditációban a bal agyfélteke linerális gondolkodását haladja meg a gyakorló azért, hogy ráleljen a test önnön tudatára. A tánccal könnyebb a mindennapok feszültségeit feldolgozni, betegség esetén felgyorsulhatnak a szervezet öngyógyító folyamatai.

Lehet a tánc lendületes, mint a szufik kerengő dervisei vagy a görögök szirtakija, de akár egészen lassú is, mint a kínai Tai Chi vagy az indiai jóga. A táncmeditáció általában szabad tánc,  a táncos kötöttségek nélkül építkezik abból a mozdulatgyűjteményből. amit élete során felhalmozott, illetve, ami a tudata mélyéről, az ősi mozdulat-emlékekből a felszínre tör. Nincs tudatos tánc, sem koreográfia, csak tapasztalat, érzelmek és elengedések vannak ebben az állapotban.

A táncmeditáció élettani hatásai a testre:

•segít a nőiesség megélésében 

•növeli az állóképességet

•fellazítja és erősíti az izmokat, szépít

•betegség esetén felgyorsulhatnak a szervezet öngyógyító folyamatai

 

A táncmediitáció élettani hatásai a lélekre:

•a mindennapi stressz és feszültség feldolgozásának segítése 

•felszabadító, relaxáló hatású

•növeli az önbizalmat, a pozitív kisugárzást

 

 A táncmeditáció élettani hatásai a szellemre:

•olyan önkifejezési technika, ami segít a helyes testkép kialakításában is 

•improvizációs forma, mely fejleszti a kreativitást és a fantáziát

•fejleszti a koncentrációt, az önismeretet

 

 

kommentek: 0

Tovább olvasom

HTML