Volt egyszer egy körkérdés, a Rolling Stone magazinnál, hogy melyik a világ tíz legjobb tánczenéje. A válaszok persze se nem mértékadók, se nem az európai ízlést tükrözők, mégis érdemes végignézni a listát - mire érzik legjobban magukat az amerikaiak? Az RS mégiscsak a világ egyik legelitebb popmagazinja...

A lista íme, visszafelé:

10. Bee Gees - Staying alive

 Egy igazi diszkógömbös, szombat esti lázas szám, 1977-ből. Zsáner. Szomorú aktualitása, hogy Robin Gibb május végén távozott az élők sorából.

 9. Chic - Le Freak

A RS olvasóinak a kedvenc éve nyilván 1977 - a Chic száma is ekkor íródott. Diszkóhajrában, szilveszterkor A sztori az, hogy nem akarták beengedni őket a legendás Studio 54 klubba az esztendő elmúlását ünnepelni, pedig maga Grace Jones hívta őket.

8. Deee Lite - Groove Is In The Heart

Tizenévvel később már kicsit kiszakadunk a diszkó szorításából, azért az aranyos csillogás még marad, a felvétel 1991-ből, a Rock in Rio fesztiválról származik.

 7. Michael Jackson: Thriller

Nincs kérdés. És a moonwalknak is itt a helye.

6. Isley Brothers - Shout

A legelső, 1959-es dal nem lett slágerlista-vezető, valahogy mégis, lassacskán meghódította a táncos szíveket.

5. Madonna: Vogue

Személy szerint én imádom, de ennyi erővel bármelyik Madonna-dal a listán lehetne. Most egy élő az 1990-es MTV Video Music Awardsról. Egészen meghökkentően gyönyörű.

 4. Justice - D.A.N.C.E.

Elszakadtunk a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenestől, megérkezünk a mába. Én most hallottam először - de ez nyilván rólam árul el sokat.

 

3. The Beatles - Twist and Shout

Majd rögtön egy durva ugrással vissza az időben: Phil Medley és Bert Russell eredeti dalának beatle-verziója máig imádnivaló bulizene. Annak, aki szereti.

2. New Order - Blue Monday

A sláger, ami máig vezeti Anglia kislemez-eladási listáját... 1983-ból a Blue Monday. Mindenki feldolgozta már valahogy... Még az sem baj, hogy nem értem.

1. Daft Punk - One More Time

A szavazást ez a 2000-es darab nyerte meg, földcsuszamlásnyi előnnyel - írja a Rolling Stone. Nem is lehet mozdulatlanul bírni. Ahogy az Around the world című számot sem. Más kérdés, hogy kinek milyen testrésze rándul bele.