Meditáció és tánc: elsőre úgy hangzik, mintha két, egymással homlokegyenest ellentétes állapotról volna szó. A meditációhoz magányos ülést, csöndes koncentrációt, befelé fordulást társítanak általában, míg a tánc valami hangos, önfeledt, valami  közösségi és kifelé irányuló dolog. Pedig van mozgásmeditáció is - legalábbis sokak szerint.

A meditáció ugyanis nem pusztán egy mentális tevékenység, hanem a test és az elme közös állapota, amit akár mozgás közben is létrehozhatunk. A cél egyértelmű: lazítás, fókuszáltság, hosszú távon a harmónia és a jobb koncentrációs képesség elérése. Az, hogy a mozgásban is létrejöhet egy meditatív, fókuszált állpot, az elme kiürítése, már a harcművészektől, például a tai chi-soktól is tudjuk. Miért ne működne ez tánc közben, vagy úszás, futás, mosogatás közben is akár?

A tánctransz vagy táncmeditáció egyszerre hat az érzelmi, szellemi és tudati szintre, segít összekapcsolni a két agyféltekét, a tánc segítségével könnyedén átléphető a megszokott tudatállapot határa és megemelhető az energiaszint, ami nyitottabbá teszi az elmét a külső-belső ingerek befogadására.

Az ismétlődő, ritmusos, belülről fakadó mozdulatok segítenek felszínre hozni, megmutatni és feldolgozni a rég elföldelt élményeket, érzelmeket is. Ebben a meditációban a bal agyfélteke linerális gondolkodását haladja meg a gyakorló azért, hogy ráleljen a test önnön tudatára. A tánccal könnyebb a mindennapok feszültségeit feldolgozni, betegség esetén felgyorsulhatnak a szervezet öngyógyító folyamatai.

Lehet a tánc lendületes, mint a szufik kerengő dervisei vagy a görögök szirtakija, de akár egészen lassú is, mint a kínai Tai Chi vagy az indiai jóga. A táncmeditáció általában szabad tánc,  a táncos kötöttségek nélkül építkezik abból a mozdulatgyűjteményből. amit élete során felhalmozott, illetve, ami a tudata mélyéről, az ősi mozdulat-emlékekből a felszínre tör. Nincs tudatos tánc, sem koreográfia, csak tapasztalat, érzelmek és elengedések vannak ebben az állapotban.

A táncmeditáció élettani hatásai a testre:

•segít a nőiesség megélésében 

•növeli az állóképességet

•fellazítja és erősíti az izmokat, szépít

•betegség esetén felgyorsulhatnak a szervezet öngyógyító folyamatai

 

A táncmediitáció élettani hatásai a lélekre:

•a mindennapi stressz és feszültség feldolgozásának segítése 

•felszabadító, relaxáló hatású

•növeli az önbizalmat, a pozitív kisugárzást

 

 A táncmeditáció élettani hatásai a szellemre:

•olyan önkifejezési technika, ami segít a helyes testkép kialakításában is 

•improvizációs forma, mely fejleszti a kreativitást és a fantáziát

•fejleszti a koncentrációt, az önismeretet