Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Főbe lövés, önfeldarabolás, kardba dőlés, egy kis szeppuku, akasztás, mérgezés - Mándy Ildikó darabjából, a (Lady) Macbethekből gyakorlatilag tökéletesen elsajátítható minden alapvető, az öngyilkosságok során alkalmazható mozdulat. A darabbal töltött rövid idő után pedig valóban úgy tűnik, hogy az egyik technikára azonnal szükség lesz. Felkavaróan unalmas, felháborítóan repetitív, őrületesen suta másfél órára szorította be szűkre szabott zsöllyéibe nézőit a Mohafeszt első napján a Mozdulatművészeti Studió. Az élmény kiteljesedése elől nem volt menekvés.

Fotó: Dusa Gábor, Mándy Ildikó Társaulat

kommentek: 0

Tovább olvasom

Hétfőtől hat estén át várja a kortárs táncért lelkesedőkat a MOHAFESZT, a Mozdulatművészeti Stúdió első fesztiválja. A Mozdulatművészetek Házában performanszokat, vetítéseket, koncerteket és kiállításokat tartanak. Csak lazán, ez a mottó - a szervezők azt ígérik, nem lesz semmiféle feszülés, semmi kötöttség.

Fotó: Mándy Ildikó Társulata, a (Lady) Macbeth-ek című előadás

kommentek: 0

Tovább olvasom

Elhunyt Halmos Béla

Életének hatvannyolcadik évében elhunyt Halmos Béla, Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművész. Július 18-án este, otthonában, váratlanul érte a halál. A hírt felesége, Gyenes Katalin közölte a távirati irodával. A művészt a Hagyományok Háza, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hagyományok Háza Baráti Köre saját halottjának tekinti. Halmos Béla 2013 március 15-én kapta meg a Széchenyi-díjat.

A szombathelyi származású népzenész eredetileg építészmérnökként diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, 1970-ben. Előtt persze már zenélt, különféle amatőr együttesekben vált ismertté a népzenész körök számára. Egyre gyakrabban hívták zenélni az eredendően komolyzenével foglalkozó hegedűs-brácsást, aki már a diplomázás pillanatában elszakadt szekmájától. 1969-ben ugyanis meglalkította a Sebő-Halmos duót. Szinte minden európai országban, Amerikában, Kanadában, Kubában és Japánban is koncertezett. Aktív résztvevője volt a táncházmozgalomnak, már az 1972-es indulástól. Népzenekutatóként is dolgozott, gyűjtött szlovák, ruszin, román, zsidó és cigány népzenét is. Első zenei monográfiáját 1987-ben készítette el, ezzel megszerezte a zenetudományok kandidátusa fokozatot. 1992-ig a MTA Zenetudományi Intézetének főmunkatársa volt.

kommentek: 0

Tovább olvasom

Szajháké az igazság

Forrás: Impulstanz, Marco Pires

Lenni, vagy nem lenni … kurvának - az egy hónapon át tartó, nagyszabású bécsi Impulstanz fesztivál harmadik napján a portugál performer és táncművésznő, Mariana Tengner Barros ezt a kérdést szegezte publikumának. Kezében koponya, vállán hosszú, prémes, fekete szőnyegszerű drapéria, hangjában elégedett nárcizmus. Hogy kifinomult iróniából született-e minden jelenete, vagy épp ellenkezőleg: humortalan és ötlettelen próbálkozásainak voltunk néha feszengő szemtanúi, már nem derül ki. Csak annyi, hogy a The Trap (A csapda) a határon mozog.

kommentek: 0

Tovább olvasom

foto: impulstanz.com/ Megnyitó 2010

A bécsi ImPulsTanz már a nyolcvanas években a legrangosabb európai kortárs tánc fesztiválnak számított. Július 11. és augusztus 11. között ismét Bécsben lesz a kortárs táncvilág krémje: Ballet de l'Opéra National de Paris, Jérôme Bel, Compagnie Marie Chouinard, Damaged Goods, La La La Human Steps, Cie. Mathilde Monnier, Rosas és Ultima Vez.

kommentek: 0

Tovább olvasom

HTML