Életének hatvannyolcadik évében elhunyt Halmos Béla, Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművész. Július 18-án este, otthonában, váratlanul érte a halál. A hírt felesége, Gyenes Katalin közölte a távirati irodával. A művészt a Hagyományok Háza, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hagyományok Háza Baráti Köre saját halottjának tekinti. Halmos Béla 2013 március 15-én kapta meg a Széchenyi-díjat.

A szombathelyi származású népzenész eredetileg építészmérnökként diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, 1970-ben. Előtt persze már zenélt, különféle amatőr együttesekben vált ismertté a népzenész körök számára. Egyre gyakrabban hívták zenélni az eredendően komolyzenével foglalkozó hegedűs-brácsást, aki már a diplomázás pillanatában elszakadt szekmájától. 1969-ben ugyanis meglalkította a Sebő–Halmos duót. Szinte minden európai országban, Amerikában, Kanadában, Kubában és Japánban is koncertezett. Aktív résztvevője volt a táncházmozgalomnak, már az 1972-es indulástól. Népzenekutatóként is dolgozott, gyűjtött szlovák, ruszin, román, zsidó és cigány népzenét is. Első zenei monográfiáját 1987-ben készítette el, ezzel megszerezte  a zenetudományok kandidátusa fokozatot. 1992-ig a MTA Zenetudományi Intézetének főmunkatársa volt. 

Kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy 2011 novemberében a magyar táncház-módszer az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára került. A kezdetektől fogva részt vett a Zeneakadémia népzenei tanszékén az oktatásban. Tanfolyamok vezetőjeként és hegedűtanárként több száz muzsikust tanított főleg itthon, de Európa és Amerika országaiban is. Mint népzenei szakértő létrehozta és vezette a Táncház Archívumot a Hagyományok Házában. 

2012-ben a Népművészet Mestere Díjjal, 2013-ban Széchenyi-díjjal tüntették ki népművészeti örökségünk ápolásáért, a népzeneoktatás megszervezésében való tevőleges részvételéért, a Táncház Archívum létrehozásáért, a hagyományok megőrzésében és továbbadásában meghatározó jelentőségű, a szellemi kulturális világörökség részét képező táncházmódszer megalkotásáért és elterjesztéséért, rendkívül sokrétű tevékenysége elismeréseként. 2013 májusában a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjai közé választotta.