Nincs más társulat Európában, ahol a klasszikus darabokat és a legfantasztikusabb Kylián-darabokat is táncolhatod - ezt egy korábbi interjúban mondta a lenyűgözően szép balerina, Sarkissova Karina. Jiří Kylián a legismertebb és legelismertebb kortárs koreográfus. Meg is kapta tegnap este a Seregi-díjat. 

 

Foto: Ann Ray

Bűvös hetes

Kylián koreográfiáit csak májusban hét országban tűzik műsorra Belgiumtól Svájcon és az Amerikai Egyesült Államokon át egészen Új-Zélandig. Nem is tudott eljönni a tegnap esti díjátadóra, viszont legalább szépet üzent. Aki nem hallotta, itt és most el is olvashatja:

„Ezúton szeretném megköszönni, hogy engem választottak a 2015. évi Seregi-díj kitüntetettjének! Mint tudják, régi támogatója vagyok a hajdani „keleti blokk” és a Nyugat közötti kulturális együttműködésnek, mert ez a téma mindig is közel állt a szívemhez. Érzésem szerint Európának ez két – a II. világháború következményeként oly szerencsétlenül különválasztott – fele kulturális téren rengeteg lehetőség közül választhat önmaga gazdagítására. Életem jelentős részét a hidegháború idején éltem le, amikor a keleti politikusok nem álltak szóba nyugati kollégáikkal – s ha mégis, akkor kommunikációjukban a támadó narratíva volt a meghatározó. Időközben ez a helyzet javulni látszik, de a valóságban a lényeg egyáltalán nem változott. … Kedves barátaim, engedjék meg, hogy kifejezzem ezért a kitüntető díjért legszívélyesebb köszönetemet! A díj a háború utáni idők meghatározó és igen karizmatikus alakjának, Seregi Lászlónak a nevét viseli, akivel ugyan nem volt szerencsém személyesen találkozni, ez a név azonban végigkísérte az életemet. Kapcsolatom Magyarországgal és az általam oly nagyra tartott magyar művészekkel messzire nyúlik vissza. Nem kezdem el felsorolni őket, nehogy véletlenül kihagyjak valakit – de biztosítom Önöket, hogy hosszú a sor! A következő színházi szezonban pedig két további koreográfiámmal is eljutok Önök, a magyar közönség elé.” 

Mi pedig már azt is tudjuk, hogy jövő januárban mutatja be a Magyar Nemzeti Balett az Erkel Színházban Sarabande és Falling Angels című alkotásait.

De kicsoda ő?

Van itt egy órányi film róla.

Ha ma nincs egy órátok rá, összefoglaljuk. Kylián még Csehszlovákiában kezdett balettozni, 9 évesen, miután élete első balettelőadása magáva ragadta. Prágában kezdte és ott is folytatta a konzervatóriumban, Zora Semberova szárnyai alatt. Táncolt, de már itt is koreografált: a többi között egy Bartók-kvartettet is. 1968-ban Stuttgartba csábították, majd tanára, John Cranco halála után, 1976-ban átvette a Holland Táncszínház irányítását. Amit gyakorlatilag világhírűvé is tett. Úgyhogy csinált a fiatalokból is egy társulatot, NDT II. néven. Besöpört egy rakás táncszakmai díjat, de ennél talán fontosabb is a fenti mondat. Ma nincs olyan táncos, aki ne akarna Kyliánt táncolni.Pedig egy kicsit jobban le kell néha vetkőzni, mint megszokott.

És a Seregi-díjról

A Seregi-díjat minden esztendőben szakmai grémium ítéli oda. Most adják át harmadszor, a 2012-ben elhunyt Seregi László emlékének tisztelegve. És idén kapja először külföldi. Solymosi Tamás balettigazgató indokolt is:

 „Seregi László nemcsak Magyarországon, de nemzetközileg is ismert és elismert koreográfus. Ebből következően szeretnénk, ha az emlékére és tiszteletére létrehozott díj nem csak itthon lenne érték, de nemzetközileg is komoly presztízsértéket is nyerne, ami úgy tud megvalósulni, ha világhírű koreográfusok is megkaphatják. Jiří Kylián vitathatatlanul a világ élvonalához tartozik – ahová Seregi mester is. Kettejük nyomdokaiban járni mindenképpen rangot jelent a koreográfus-nemzedékek számára.” A kitüntetéssel járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása. 

És indul a Tánchónap is

A tegnapi díjátadó után a Sylvia című előadással nyitotta meg ünnepélyesen az Operaház balettegyüttese a Tánchónapot az Erkel Színházban. Színpadra kerül ismét a Karamazov testvérek, amiről már meghallgathattuk a balerinák benyomását, de lesz fotókiállítás is, Gács Tamás és Emmer László képeivel. Velük is beszélgettünk.  Aztán nyárra ők is elbúcsúznak.