A tánc világnapjáig. Minden napra jut egy kis csillogás, ma például a romák világnapja van és még elfér az emberszereteté is, 11-én pedig már a Parkinson-kórral élőkre figyelünk, a magyar költészet mellett. Az április pedig azért jó, mert a cseresznyefákon kívül virágzik a szerelem és a táncművészet is. Idén is lesz például Budapest Táncfesztivál.

A tűkön ülőknek azonban nem is kell egészen április 29-ig várniuk, a fesztivál már 27-én, a kezdést is kezdve indul, mint a Sziget a nulladik nappal, egy olyan darabbal, amit bemutató előtt mutatnak be. De a népmesei fordulatokhoz szokott magyaroknak ez meg sem kottyan. Szóval várva várjuk az izraeli származású londoni koreográfust, Hofesh Shechtert, aki új előadásával, a szívhez szóló című deGeneration-nel varázsolja majd el nézőit. A darabot egyébként Ertl Péter elmondása szerint egy preview (előbemutató) keretében láthatja majd a budapesti fesztiválközönség, mivel Hofesh Shechter a párizsi Theatre de la Ville felkérésére készítette, és a hivatalos bemutatója május 5-én lesz a Theatre des Abbesses-ben.

A másik nemzetközi produkció forróbb vidékekre kalauzol minket: a spanyol falmenco virtuóz Rojas&Rodríguez/ Nuevo Ballet Espanol lesz a fesztivál vendége. A produkció része a Szegedi Kortárs Balett Insomnia című előadásának budapesti bemutatója. Juronics társulata ezúttal egy paranoid, skizofrén állapotokon átvezető előadással csábítja magához nézőit, nyilván sikerrel, mint mindig.

Mígnem addig járunk a tánc nyomában, míg elérkezik a világnap, április 29-e, a balett Shakespeare-jének, Jean-Georges Noverre születésének évfordulója, amikor a Tánc Világnapi Gáláján ücsöröghetünk majd csodálva a főiskolásokat, a leghíresebb magyar (vagy Magyarországon dolgozó) klasszikus és kortárs táncosokat.  A gálát, mint minden évben, most is a Táncművészek Szövetsége szervezi. A rendező pedig a Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgagtója, aki - saját beismerése szerint is kissé túlzón - simán az Oscar Gálához hasonlította az élményt, amikor a művészek a Müpa Fesztivál Színházának színpadára lépnek. Szokás szerint ezen az estén kerülnek kiosztásra a szakmai díjak is.

A mulatság aztán egészen május 3-áig tart, hogy pontosan mi is történik még, arról itt lehet olvasni.