Nem kell más, csak egy okostelefon, egy ezidáig még ismeretlen (de egy szempillantás múlva megnevezésre kerülő) app, jó sávszélesség, egy letöltés és feltűnik a halál utáni élet. Nem kerül sokba, se időbe, se különösebben sok pénzbe. És Ted Shawnnak már sikerült - Adam H. Weinert közreműködésével.

 

Amit érzel, megírták, megfestették, megbeszélték már. Amit látsz, látták már. Ahol jársz, jártak már ott előtted. Mi lenne, ha szemtanúja lehetnél annak, ami ötven-hatvan évvel azelőtt történt azon a helyen, ahol éppen állsz? Mi lenne, ha csak magad elé emelnéd a telefonodat és elrepítene a negyvenes-ötvenes évekbe és ugyanazt a teret, ugyanazt az utcát látnád, azokkal az emberekkel, akik akkor és ott sétáltak, kávéztak, beszélgettek? Belenéznél ebbe az időszkópba?

Mert van egy ilyen app. Bár nem általános, hanem egy különös élet egy különös epizódjára specializálódott. Ha elmész New Yorkba és belépsz a Musemum of Modern Art  épületébe, megláthatod, mi történt az 1940-es években. Feltéve, hogy birtokodban van a titok. Meg a Dance-Tech Augmented Reality app.

The Reaccession of Ted Shawn from adam weinert on Vimeo.

Adam H. Weinert - akit éppoly rebellisnek tartanak, mint az agyontetovált Szergej Polunyint - rádöbbent, hogy nem kell elfogadnia egy halált. Ted Shawnét. A kortárs tánc pionírjáról egy sor felvétel készült, de a MoMA, mikor a negyvenes években a múzeum birtokába került az anyag, egyszerűen megszabadult tőle. 

Foto: Michael Hart

Weinert megteremtett egy új - szabad szemmel láthatatlan - valóságot. Újratáncolta Ted Shawn koreográfiáit, s a múzeum bizonyos tereire irányítva az okostelefont, az állandó tánc is láthatóvá válik. Szinte varázsütésre.

2013-ban kérte fel a MoMA a kortárs táncművészt, hogy keltse életre Ted Shawn-t. "Mintha szellemekkel kellett volna dolgoznom" - mondta a gondolkodási-felkészülési időszakról később. Csak könyvek, leírások, pletykák és néhány videó alapján tudott ugyanis tájékozódni, s nem volt egy társulat vagy élő tanítvány sem, aki segítette volna a folyamatot. Ki is derült, hogy miért. A MoMA minden anyagtól megvált, annak ellenére, hogy Ted Shawn akkor még élt, s a múzeum belső szabályzata szigorúan tiltja, hogy élő művész alkotásait ajándékozza vagy adja el más gyűjteménynek.

Azóta mindenki, aki él és mozog New Yorkban, tudja, hogy mekkora hibát követett el a MoMA. És bármikor megnézheti a saját telefonján annak a művésznek a mozdulatait más tolmácsolásában, akitől 1972 januárjában búcsúzott el a világ.