Darian Volkova még csak 25 éves és máris olyat ad a világnak, amit táncművész még soha: megmutatja, milyen a profi táncos szemével nézni az előadások alatt a takarásban állókat, a próbákat, a fáradtságot és a dicsőséget. A szabadúszó balerina fotóinak már örültünk korábban - s figyelmünk azóta sem lankadt.

Fotó: Darian Volkova (Instagram)

 

Az orosz balerina, Darian Volkova a klasszikus táncban él: ez a hivatása és a szenvedélye, sőt fotográfusként is ezeket a pillanatokat örökíti meg. Járja a világot különféle együttesekkel, és közben fotóz. Spicc cipőket, örömkönnyeket, fáradt szoknyaráncokat, mindent. Volkova egyébként forográfus férje bíztatására kezdett el képeket készíteni, s ma is azt gondolja, hogy fotóin keresztül még jobban ki tudja fejezni, milyen mélyen elragadónak látja a balett világát.

Mivel folyamatosan azokkal utazik és dolgozik, akiket fotóz, Volkova tényleg képes meglátni és megragadni alanyának legmélyebb érzéseit is. 

Van, amit táncon keresztül mutatok meg, van, amit fotókon keresztül - ez két egészen más felület. A fotózás tulajdonképpen a menekülési utam. Segít abban, hogy leküzdjem a fáradtságot és megragadjam a pillanat gyönyörűségét. Ráadásul abban is segít, hogy beszélni tudjak másokkal is, ami a balett táncosoknak azért ritkán adatik meg. A fotózásnak köszönhetően megosztom azt is, hogyan látom a világot. Ebben a világban nemcsak fotós vagyok, hanem koreográfus is.

A fiatal művész előtt színházak minden ajtaja nyitva áll - nem úgy, mint egy átlagos fotós számára. Volkova olyan helyekre jut el, ahonnan a legtöbb nem szakmabelinek tilos a bejárás. A következő konkrét cél számára a világhírű Bolsoj Színházban alkotók fotózása. Ha sikerül, ezt is megmutatjuk.

Darian Volkova: Website | Facebook | Instagram [Photogrist]