A hattyúk tava két különböző variációját hozza Budapestre októberben az Izrael Balett, a Magyar Nemzeti Balett Hans van Manen három koreográfiájával lepi meg a közönséget,  Bozsik Yvette Kodályt és Ligetit idézi új darabjában, sőt új premierrel érkezik a Frenák Pál Társulat is. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál táncprogramja igazi ínyencségeket tartogat idén is.

Fotó: Bobal Katalin

 

Hattyú mindig és örökké

A nemzetközi táncélet élvonalában jegyzett Izrael Balett a tavaly novemberben bemutatott Fehér hattyút (White Swan) hozza idén Budapestre. Ez a darab egy kivételes, 120 évet átfogó tánctörténeti utazás a klasszikus kortól a kortárs tánc világáig, a fehér keményített tüllszoknyáktól a modern világ káoszáig.

A Lea Lavie Fishbein vezette, 1967-ben alapított társulat a kortárs darabok mellett a klasszikus koreográfiákat – többek közt George Balanchine munkáit – is repertoáron tartja. Éppen ez a kettősség az egyik vezérmotívuma a White Swan (Fehér hattyú) című darabnak is, amelyben a balett-történelem ikonikus műve, A hattyúk tava két teljesen ellentétes megközelítésben kerül színpadra. Az első részben Csajkovszkij balettjának második felvonásában Lev Ivanov 1895-ös koreográfiáját gondolja újra az együttes. Az előadás második felében a világhírű görög koreográfus, Adonis Foniadakis műve egy sötétebb és borúsabb képet fest, ahol az Ivanov-féle verzióból hiányzó fekete hattyú alakja is színre lép. 

Társadalomkritika táncnyelven

Alain Resnais kultikus Szerelmem, Hirosima című filmjéből és Japánban szerzett élményeiből ihletet merítve, HIR-O címmel készül premierre Frenák Pál és társulata. A lélegzetelállító, függesztett díszletelemek, bambuszrudak között Frenák – ahogyan az Emmanuelle Riva főszereplésével készült 1959-es dráma is – az emberi kapcsolatokon keresztül vizsgálja a társadalmi és globális problémákat. A vadonatúj előadásban a társulati tagok mellett a Táncművészeti Egyetem hallgatói is bemutatkoznak.

Bozsik Yvette ismét színpadon

Kodály Zoltán zenekari kompozíciója és Liget György zseniális korai zongoradarabja inspirálta a Bozsik Yvette Társulat legújabb munkáját. Az október 13-i bemutató első fele Kodály egyik legnépszerűbb művéből, a szerző gyermekkorának legszebb, Galántán töltött időszakát megidéző Galántai táncokból és a nemzeti hagyományok talajából táplálkozik, míg a második felvonás Ligeti sokkal radikálisabb, az „üres lap” (tabula rasa) esztétikájának jegyében komponált zongoraciklusára épül. A Musica ricercata élő zongoraelőadásra készült koreográfiájában szólót táncol maga a koreográfus, Bozsik Yvette, aki hosszú kihagyás után egy évvel ezelőtt tért vissza a színpadra.

Fotó: Horváth Judit

LOL!

A Magyar Nemzeti Balett együttese idén három, különböző hangulatú modern balettművel lepi meg a közönséget - mindhárom Hans von Manen koreográfia. 
A LOL című esten lesz szenvedélyes tangó (az Astor Piazzola zenéjére készült 5 tangó), érzéki duett, ami a lemondásról, a bizalomról és harmóniáról szól (Erik Satie melankolikus zongoramuzsikájára koreografált Trois Gnossiennes) és persze humor (Black Cake). 

Nekünk különösen fontos a második, hiszen a pas de deux női szerepét Manen, az NDT akkori vezető szólistájára, a világhírű balerinára, Aradi Máriára álmodta meg, aki jelenleg a társulat balettmestere. A LOL október 20-22. között öt alkalommal lesz látható a Müpa színpadán.


Ai Am Here
Már írtunk róla, hogy - szintén a CAFe keretein belül - a Trafóban is egészen különleges táncprodukciók várnak ránk: például koreográfusként debütál a mesterséges intelligencia. 

Fotó: Bogdán Réka

Nézz fel!

Október 21-22-én érdemes lesz nyitott szemmel járni Budapesten és kivételesen nem a lábunk elé, hanem felfelé nézni - ajánlják a CAFe szervezői. Az amerikai Bandaloop társulat ugyanis a világ felhőkarcolói után most a magyar fővárost hódítja meg: a vertikális tánc úttörői lélegzetelállító „függőleges” koreográfiáját a Kálvin-tér egyik irodaházának üvegfalán figyelheti lélegzetvisszafojtva mindenki, aki épp arra sétál, de a Tünet Együttes és az Élőkép Társulat is izgalmas és különleges köztéri táncakciókkal készül a fesztivál idejére. 

Sokkal több a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválról itt. Friss infók a Facebook oldalukon, itt.

Fantasztikus táncfotók pedig a galériában!