Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet - megannyi ihlető érzelemre komponált koreográfiát az elmúlt évtizedek során a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán és felesége, Zs. Vincze Zsuzsa érdemes művész. Közös alkotómunkájuk tematikusan válogatott koreográfiáit mutatják be a MÜPában.

SZRLM

Zsurávszky Zoltán és Zs. VIncze Zsuzsa

 

 

Vajon mit jelentenek ezek a mássalhangzók? Milyen az első szrlm, milyen akkor, amikor már tapasztalatok is színezik a szó tartalmát? Milyen szerelemre vágyik a nő és a férfi? Lehet-e társa a szenvedély a boldogságnak? Szerelem-e a hazaszeretet?

Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa ezekre a kérdésekre mutatják meg saját válaszaikat, egyfajta táncra írt "szerelem-antológiát" nyújtva át a néptánc kedvelőinek. Ők ketten olyan alkotók, akik már korábban is más művészeti ágakat "fordítottak át" a néptánc nyelvére, most sem tesznek másképp.

Egy új világot álmodni magasztos, ám megosztó feladat, azonban egymásba vetett hitünk és szerelmünk, valamint a néptánc iránti szenvedélyük szűnni nem akaró inspirációt jelent számunkra - 

mondták el a darabbal kapcsolatban. 

A két alkotó SZRLM című estjével nemcsak egymásnak mond köszönetet, hanem táncegyüttesük nézőinek is hálájukat fejezik ki:

Ady Endre, Arany János, József Attila és Móricz Zsigmond irodalmi alkotásai által ihletett koreográfiáikkal mondunk köszönetet a nézőinknek. Nem utolsósorban pedig a magyar népi kultúra kiapadhatatlan gazdagsága előtt tisztelgünk..