Táncflashmob annyi van mint égen a csillag, Dunában a víz, táncolunk a női egyenjogúságért, az erőszak ellen, táncolunk Michael Jackson emlékéért, táncolunk az Eiffel-csarnokért. Vagyis a csarnok békés elfoglalásáért.

 

Zenével, polkával, fajátszótérrel, az Operaház művészeivel - és a művészek kisebb-nagyobb családtagjaival - nyitotta meg az évadot és az új próbaközpontot a Magyar Állami Operaház. Az Eiffel-csarnok nem csak a próbák helyszíne lesz, hanem műhely- és raktárházként is szolgál majd 2017 nyarától. Addig is, tökéletes helyszíne egy-egy különleges pikniknek.

Az Eiffel-csarnok

Az Eiffel-csarnok a legnagyobb ipari műemléképület, ami állami tulajdonban van. Születésekor még hazánk legnagyobb vasúti műhelyének és járműjavítójának szánták, keresztségben az Budapesti Főműhely nevet kapta, amit később Északi Főműhelyre változtattak. Az 1870-es évek óta dolgozott, egészen 2009-ig gyártott is, az elmúlt hat évben viszont parlagon hevert, bár 2011-ben műemlékké nyilvánították. Jövőre pedig egészen új köntöst kap - a legfontosabb próbacentrum lesz.

Tényleg gigantikus méretű az épület: 220 méter hosszú és 110 méter széles. Elfér benne akárhány színész és táncos, főigazgató, de még más színházak igazgatói is. A vasárnapi évadnyitón pedig rengeteg tánc és mulatság, játék és egy ropppant hosszú felvezetés a jövő évadhoz.

De legalább kiderültek a számok: az Eiffel Műhelyház ad majd otthont az összes műhelynek, raktárnak, itt helyezik el a kellékeket, a jelmezeket, a díszleteket, a világítóeszközöket. Marad még tér a próbákra és a pihenésre is, elfér egy  rekreációs övezet is. Az előcsarnokból egy 400 fő befogadására alkalmas színházterem nyílik majd, de lesz benne operastúdió is - profiknak és tanulóknak egyaránt.

Az átadást 2017 nyarára tervezik, de az Opera kicsit türelmetlenebb ennél, már 2016-ban használná. 

Mi lesz a következő évadban?

Az felsorolhatatlan. Ókovács Szilveszter főigazgatónak termelési regényének kivonata így néz ki, nagyjából:

  • a most induló évadban 33 premier, ebből
  • 12 hazai bemutató várja a közönséget;
  • 2500 attrakcióval készülnek: 500 nagytermi előadást tartanak, ebből 45 repertoárprodukció, 100 pedig hangverseny, de kamara-előadások, gálák, rendezvények és fesztivál-előadások is lesznek, valamint
  • 200 gyermekprogram,
  • 600 épülettúra,
  • és több mint 1100 nagyköveti prezentáció alkotja az évad programját.

A szezon első premierjét pedig, a West Side Story bemutatóját pénteken este tartják az Erkel Színházban.

De miért éppen polka?

Mert sok jó polkás hatalmas helyen is jól mutat. Mert a körtáncok szépek és vidámak. Azért is, mert így utánanázhettünk, hogy hányféle polkát ismer a táncirodalom. Rengeteget. Létezik gyorspolka, hapszpolka, fenyegetős polka, magyarpolka, rácpolka, rezgőpolka, sétapolka, simapolka, suszterpolka, tapsipolka. Mindenkinek kedvére. Nekünk speciel a tapsipolka.

Fotók: Magyar Állami Operaház