Nincs is igazi karácsony A diótörő című mesebalett nélkül. Idén már hagyományához hűen a Magyar Állami Operaház elküldte a magyar szociális intézményeknek is a mesebalett felvételét, hogy azok is megélhessék ezt a felemelő történetet, akik egyébként nem tudják színházban megnézni. 

Forrás: Magyar Állami Operaház képgalériája

 

A pandémiának a sok nehézség mellett az feltétlenül köszönhető, hogy a legtöbb színház, társulat átállt az onine közvetítésekre, így akkor is mehetünk színházba, ha éppen át sem lépjük a lakásunk küszöbét. A diótörőt tavaly is nézhettük online - ez az élmény idén ismételhető. Hiszen az Opera 2021. december 24. 16:00 óra és 2021. december 26. éjfél között ismét elérhetővé teszi Facebook-oldalán A diótörő balettprodukció 2016-ban az Operaházban rögzített felvételét.

A Wayne Eagling és Solymosi Tamás által Csajkovszkij zenéjére készített koreográfiában a főszerepeket Leblanc Gergely(Unokaöcs / Diótörő / Herceg), Sarkissova Karina (Mária hercegnő), Komarov Alekszandr (Drosselmeier) és Radziush Mikalai (Egérkirály) táncolják. A Vavrinecz Beáta díszleteivel és Rományi Nóra jelmezeivel látható produkcióban közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és Gyermekkara (karvezető Hajzer Nikolett), vezényel Déri András.

A magyar szociális intézmények pedig egy 45 perces összeállítást kaptak az operaházi együttestől, amiben az Opera karácsonyi klipje mellett Oláh Gusztáv díszletben és Rományi Nóra jelmezeiben előadott Diótörőből is megnézhették a legszebb részleteket, például a Hópihék táncát.