Mi a hosszú és boldog élet titka? Hogyan maradhatunk fizikailag és szellemileg is frissek akár egy évszázadon keresztül? A 106 éves amerikai asszony, Virginia McLaurin gondolkodás és feszengés nélkül táncra perdült örömében, mikor találkozott az Obama-házaspárral. Mi a táncosok tuti tippje?

Dancer: Sally Rousse; Photographer: Erik SaulitisDancers Photos

 

Múlt vasárnap a Fehér Ház megosztott egy videót, amin a 106 éves asszony, Virginia McLaurin táncra perdül, mikor meglátogatja őt az elnöki pár. Azt mondta, egész életében vágyott a pillanatra, hogy egy afro-amerikai család költözzön a Fehér Házba, amióta megtörtént, minden nap imádkozik is értük.

És azért valljuk be, legtöbbünk szinte elképzelhetetlennek tartja, hogy ezt a fizikai erőt és ruganyosságot őrzi majd a teste időskorában is. Mi a titok? "Maradj mozgásban" - válaszolja az asszony. 

19 éve van színpadon, 20 évesen egy súlyos sérülés után tért vissza. Akkor lett a "varázsigéje" a középpont. Sara Webb a Houston Balett vezető balerinája.

Ballet: A hattyúk tava. Koreográfus: Stanton Welch/ Fotó: www.broadwayworld.com
A titok: 

Napi 10-30 perc kardioedzés: ellipszistréner és intervaledzés, vagy esetleg biciklizés. Webb Pilatesre is jár, akkor is, ha naponta próbál. Ha kicsit fáradtabban érkezik az órára, akkor jobban tud figyelni a belső tartására, a középpontjára.

A tanács:

"Be kell osztani az erőt: ha hat órán át gyakorolsz, nem engedheted meg magadnak, hogy végig 100 százalékot nyújts. Látom a fiatalokat, hogy ezt a hibát mindig elkövetik. Legyél okos, legyél a saját védőügyvéded!)

37 éve táncol, naponta két technikai próbát csinál végig évtizedek óta - Garth Fagan Dance.​

Garth Fagan Dance. Fotó:Julieta Cervantes

A titok:

Kizárt, hogy finomított élelmiszert egyen, cukrot vagy fehér lisztes péksüteményeket fogyasszon. Ragaszkodik a rendhez, az állapotának megtartásához, amennyire ez csak lehetséges. "Minden dekát megéreznek a térdeim."

A tanács: 

"Szerintem mindannyian szabadon szállhatunk. Addig kell dolgozni egy mozdulaton, míg az folymatosan áramló lesz, miközben a figyelem már nem is a tökéletességen van, hanem azon, hogyan legyél jelen a pillanatban. Meg kell tanulnod, hogyan kell erőt kifejteni küzdelem nélkül, hogyan kell az erőfeszítést csökkenteni - ez a titok.

Egy súlyos bokaficamból kellett felépülnie a  független táncos-koreográfusnak, Sally Rousse-nak, hogy folytatni tudja hivatását. Már 31 éve van színpadon.

Fotó: James Sewell, Táncos: Sally Rousse

A titok:

Az egyensúly. Rousse igyekszik megtartani a tánc, a család és az intellektuális élet egyensúlyát, azt vallja, így tud egészséges maradni. "Imádok utazni, új kultúrákat megismerni, de fontos az is, hogy a saját környezetem életében is részt vegyek. De szeretek olvasni és rejtvényt fejteni is."

A tanács:

A tánc folyamatos kíváncsiságot követel a művelőjétől, másképp nem maradhatsz friss. Enélkül nem tudnám megőrizni az érdeklődésem a tánc iránt, és azt hiszem, én sem érdekelnék másokat.

A teljes cikket itt olvashatod.