Hála – ezt az érzést vitte magából a neves fotográfus Mexikóból, miután a  balettművészek modellt álltak neki a nagyvárosi háttér előtt. Omer Robles Kuba után most új sorozatot készített: a téma és a tárgy azonos, mégis minden fotó egészen új, csodálatosan vibráló.

Fotó: Omar Robles/ Mexico City

 

Día de Muertos

Azaz a halottak napja – ez Mexikó egyik legkülönlegesebb ünnepe. Omar Roblesnek szerencséje volt, ezen a napon érkezett meg a városba, ami ilyenkor a legpompásabb arcát mutatja az ott élőknek és oda tévedőknek. Merthogy Mexikóban ez a nap hatalmas ünnep, hiszen hagyományaik szerint november elsején és másodikán az elhunyt hozzátartozóik eljönnek a túlvilágról meglátogatni őket, ezért a feldíszített sírnál kedvenc ételeikkel, italukkal és más felajánlásokkal kedveskednek.

A halottak napi hagyomány összefügg a helyiek mindennapi életével, a mezőgazdasági munkákkal, mert az élők a halottaktól kértek segítséget a kritikus pillanatokban, az esőzések során, a kukorica termesztéséhez. Ők voltak a közvetítők az istenek felé. Az azték és a keresztény kultúra mára teljesen összekeveredett, de a legfontosabb szimbólumok és a hiedelmek megmaradtak: most az családok többségében október 31-én elkészítik a gyerekeknek szánt ajándékokat, a kicsik lelke november 1-jén érkezik, hogy táplálkozzon a szüleik által készített ételek aromáiból és illatából. November 2-án a felnőttek lelke látogat haza. Az ünnep a család összegyűlését is jelenti, jelmezbe öltöznek, táncolnak és zenélnek. Ilyenkor egész Mexikó tulajdonképpen egy hatalmas fieszta.

Merész és élénk színek mindenhol – ez jellemző a városra, és azokra az emberekre, akiknek ez a város az otthona -

meséli Robles a projektről.

Ugyanazok az emberek, akik néha csöndes kíváncsisággal szemlélték, ahogy fotózom, más alkalmakkor hangos ovációval köszöntöttek minket és a fotózást. Tapsoltak és köszöntötték a táncosokat, mikor befejeztük a munkát.

A fotós azt is elmondta, hogy New Yorkban, ahol él, egészen más hozzáállást tapasztalt meg. 

Az emberek gyakran a fejüket csóválva, néhány cinikus megjegyzés kíséretében haladnak el mellettem, mikor az utcán dolgozom. Vannak, akik el akarják lopni a pillanatot, olyanok is, akik kelletlenül változtatnak csak megszokott útvonalukon, hogy minket kikerüljenek.

Még több mexikói kép Omar Roblestől itt