"Szeretnék egy átlagos huszonéves balerina lenni, de nem áltatom magam azzal, hogy az emberek másképp látnak. Ahogy anyám mondta, sosem ígértem, hogy az életed könnyű lesz" - Michaela DePrince Sierra Leonéban született, akkor, amikor ott polgárháború dúlt. Akkor mindent elveszített. Most pedig őt ünnepli a fél világ.

Fotó innen.

 

Sierra Leonéban polgárháború dúlt 1991 márciusától egészen 2002 januárjáig. A felkelők megölték Michaela apját, nem sokkal ezután az éhezéstől és a láztól meghalt édesanyja is. A fiatal lány ráadásul - ha mindez nem lenne elég egy kegyetlen gyerekkorhoz - egy olyan bőrbetegségben szenved (vitiligo), ami miatt a bőre foltokban pigmenthiányossá válik, kifehéredik. Aki ilyen betegségben szenved, azt a helyiek elátkozottnak tartják. Szerintük Michaelán az ördög maga hagyott nyomot. 

Ebben a helyzetben nagybátyja nem tudta vállalni, hogy nevelje és ott hagyta egy árvaházban. Ott megalázták és gyűlölték, rendszeresen bántalmazták. Így hívták: az ördög gyermeke.

Egy napon Michaela észrevett egy szélben szálló magazint. A borítón egy gyönyörű balerina képe volt. Akkor eldöntötte, hogy ő is balerina lesz - ez adott neki erőt, hitet és célt. Nem sokkal később egy amerikai család adoptálta az árva lányt és így lett a nyolcadik gyerek abban a 11 gyerekes családban. 

És ekkor megfordult a sorsa

Fotó: Emma Kauldhar

A nevelőszülők ráébredtek, hogy Michaela tényleg tehetséges táncos: nemcsak beíratták balett órákra, de teljes mellszélességgel támogatták szenvedélyének gyakorlásában. Michaela rengeteg munkával nemcsak a balettel kapcsolatos esztétikai sztereotípiákkal küzdött meg, de az etnikai előítéletekkel is. A philadelphiai Rock School for Dance után az American Balett Theatre-nél képezte magát tovább.

Tizenévesen már szólista volt, tizennyolc évesen pedig felvették a Holland Nemzeti Junior Balettegyütteséhez, azzal, hogy amint végez, a felnőttek társulatába is meghívást kap majd. 

Most megmutatta, honnan jött, és hogyan viselte el a nehézségeket. Íme egy részlet a "Show 'Em What's Underneath" című kampányból.

2016-ban Hollandia Háborús gyermekeinek nagykövetévé (Ambassador for War Child Netherlands) választották.

2013-ban megírta memoárját, amit Hollandiától Olaszországon át egészen Lengyelországig számos országban kiadtak. Most a Balerina álma című könyvön dolgozik, amit 6-8 éves gyerekek számára ír.

Fotók innen.