Maximalista, végtelen munkabírású és kiemelkedően tehetséges – Komarov Alexandr táncművészről ez a három szó jut először pályatársai eszébe. Idén ő nyerte a Solymosi-díjat, amit a Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán adtak át.

nagy iván  balettgála komarov alexandr

Fotók: Nagy Attila

 

Június 15-én a 2014-ben elhunyt balettművész és balettigazgató, Nagy Iván előtt tisztelgett a balettvilág: a Nagy Iván Nemzetközi Balettgála estéjét Solymosi Tamás rendezte és ő adta át a díjat, is, amivel A diótörőben nyújtott teljesítményt ismeri el minden évben az Operaház vezetése. 

Írtunk már arról, miért tartotta fontosnak a balettegyüttes vezetője, hogy díjat is alapítson, célja ezzel a fiatal művészek pályájának segítése volt:

A diótörő az első nagyszabású előadás, amelyben koreográfusként részt vettem, és úgy gondoltam, hogy lemondva a jogdíjamról inkább a kiemelkedő teljesítményt nyújtó tehetségek támogatására fordítom azt.A Mester emlékét ápolva szeretném kiemelni ezzel az elismeréssel azokat a fiatalokat, akik akár a karban, akár szólószerepben táncolva, de minőségi produkciót hoznak létre a színpadon

– nyilatkozta Solymosi Tamás két éve az Opera magazinnak.

nagy iván  balettgála komarov alexandr

A képgaléria fotóit Nagy Attila készítette. 

Az idei művészeti díj Komarov Alekszandré lett. A Magyar Nemzeti Balett együttesének címzetes magántáncosa a Kijevi Állami Balett Intézetben végezte tanulmányait, 1991-ben diplomázott.

Itt olyan neves mesterek oktatták, mint L. Ripsz, V. Petrin és V. Koszmenko. Miután végzett tanulmányaival, az Odesszai Operaházhoz szerződött még 1991-ben. Ezt követően 1993 és 1995 között a Miskolci Nemzeti Színház magántáncosa volt, majd 1995-ben a csatlakozott a Magyar Állami Operaház társulatához. 2002-ben címzetes magántáncossá léptették elő. Táncjátékán látszik hatalmas tapasztalata, hiszen mindig változatos és szemet gyönyörködtető előadásokkal lepi meg a közönséget.1998-ban az Év kartáncosa lett, majd egy évvel később megkapta a Pro Art-díjat is - olvasható róla a balett.info-n.

nagy iván  balettgála komarov alexandr

Idén negyedszer rendezték meg a gálát, amelyen a Magyar Nemzeti Balett művészei és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei mellett a világ legjelentősebb társulatainak táncosai is felléptek.