Van-e hatással a klímaváltozás a táncművészetre? Vélemény nélkül hagyhat-e egy ilyen fontos témát a művészet? Ha nem, akkor mit mondjon róla? Kiderül a Trafóban! Mert "minden azon múlik, hogy épp milyen szemüvegen keresztül nézzük a világot".

klímahelyzet wonderland duda éva

Fotó: Dömölky Dániel

 

Mi az a klímavédelem? Mit tehetünk az extrém éghajlatváltozás ellen? Milyen hatással van az alkotói munkára a klímavészhelyzet?

Ezeket a kérdéseket is érinti az a beszélgetés, amelynek a Trafó ad helyet február 13-án 18 órától. A beszélgetésen részt vesz Duda Éva (Duda Éva Társulat), Hevesi Flóra (Greenpeace) és Macskásy Éva (Fridays For Future), moderál Bombera Krisztina.

Az eseményt követően 20 órától a Duda Éva Társulat 10 éves évfordulójára készült Wonderland című produkciót tekinthetik meg az érdeklődők a nagyteremben Bacsó Gabriella, Csuzi Márton, Gaál Júlia, Ivanov Gábor, LukácsLevente, Taba Benjámin, Rácz Réka és Vitárius Orsolya előadásában.

Wonderland szerint: minden azon múlik, hogy épp milyen szemüvegen keresztül nézzük a világot.

Csodaország itt van, benne élünk, bennünk él. Minden azon múlik, hogy épp milyen szemüvegen keresztül nézzük a világot. Lehet minden csodás, felemelő, káprázatos és szórakoztató is. Talán csak annyi az egész, hogy a dolgokat hogyan keretezzük be. Engedhetünk a csábításnak és az illúziónak olykor, hogy minden rendben van, mert a világ szép, minden szikrázóan ragyog körülöttünk és a legjobb helyen élünk a Földön, itt bármi megtörténhet. 

A színek és formák mögött ugyanakkor kétségek bújnak meg, kérdéses, hogy mennyire valódi a csillogás, hogyan uralkodik el a romlás és a káosz, tudunk-e egymásért mozdulni, vagy a like-ok száma képes-e megmenteni minket a saját magunk okozta katasztrófáktól? Az viszont bizonyos, hogy mindez esszenciális része annak a hátborzongatóan csodálatos világnak, amiben épp létezünk.

Duda Éva: "Abszurdnak élem meg a mai világunkat"

Teljesen abszurdnak élem meg a mai világunkat, rengeteg szélsőséggel, szörnyűséggel, éhezéssel, klímavészhelyzettel a nyakunkban, és közben mérhetetlen fényűzés, felelőtlenség, pazarlás és nem végső soron mások kihasználása és manipulálása van a másik oldalon. Ezeket számomra baromi nehéz feldolgozni, ezeket az érzéseket próbálom most humorba önteni, és vadabban, jókora szarkazmussal valahogy megfogalmazni, hogy ne nyomasszon annyira.”