Hat  évtized után új ruhába öltözik A diótörőA megújult Diótörővel, szabadtéri fesztivállal, jótékonysági eseményekkel és nagykoncerttel - és persze látogatóival együtt - ünnepi az Opera az adventet. A szombati premier előtt tudj meg mindent a régi-új darabról!

 

Tudtad, hogy lehet korcsolyázni az Opera színpadán?

Rögtön az első felvonás első képében kiderül, hogy vaskos teleken a gyerekek és a felnőttek is korcsolyán közlekednek a házaktól a sült gesztenye árusig, meg vissza. Karácsony éjszakáján pedig hatalmas, duci hópelyhek szállingóznak a Stahlbaum család hatalmas, díszes háztetejére.

Tudtad, hogy már hat évtizede játssza a Magyar Nemzeti Balett szinte minden karácsony idején?

A világ tele van csodákkal, csak nem mindenki veszi észre - ezzel a gondolattal játszott E.T.A. Hoffmann, a varázslatos író, mikor kipattant fejéből A diótörő és az Egérkirály története. 1816-ot írtak a kalendáriumok. A történetből aztán zene, majd mesebalett lett, Csajkovszkij és Marius Petipa keze nyomán. Budapesten, az akkori Magyar Királyi Operaházban 1927 decemberében mutatták be először. Csúfosan megbukott. Mígnem 1949-ben Vaszilij Vajnonen hazánkba ékezett, hogy saját koreográfiáját megmutassa az itthoni művészeknek. Az 1950-es évet aranyszámokkal hímezték a Diótörő hazai történetébe.

Több mint negyven évig nem változtattak.

Annyira megszerette a magyar közönség a nagy cári balettek lenyűgöző, monumentális, patetikus hangulatát idéző darabot, hogy Seregi Lászlóig senki nem nyúlt a koreográfiához. Seregi viszont 1994-ben újra megrendezte és kipofozta a díszleteket is.

De azóta is eltelt húsz év. Vagyis huszonegy.

A mostani premierig. Ezúttal Wayne Eagling, aki az angol Royal Balett tagjaként fiatalon minden létező címszerepet táncolt már, majd a Holland Nemzeti Balettben megírta a saját Diótörőjét, amit az Angol Nemzeti Balett művészeti vezetőjeként újrafogalmazott, nos, Eagling koreografálta meg a mostani társulatra, a mostani nézőkre koncentrálva.

Tudtad, hogy hányszor?

21-szer nézheted meg ebben az évadban a Diótörőt. Aki már ott volt a csütörtöki főpróbán, 22-szer. És tényleg érdemes, mert sokkal egyszerűbb, érthetőbb, sokkal izgalmasabb, szebb és logikusabb mint volt korábban. A díszletek a legkritikusabb ötévest is meggyőzik, Tanykpayeva Aliya és Leblanc Gergely duettje pedig a legcinikusabb szomszédok lélegzetét is megállítja egy pillanatra. 

Az első felvonásban egy pillanatra sem lankadhat a figyelem, olyan sebesen követik egymást az események, a másodikban pedig a népek táncainak kavalkádja tartja meg a kicsik-nagyok érdeklődését. És persze a romantikus álom-szerelem, a kislány nagylányhoz illő érzelmeinek szépsége.

Valami más?

Adventi Diótörő-fesztivál is lesz, szabadtéri kirakodó házikókkal és forralt boros standokkal, vasárnaptól. Úgy ígérik, a főbejárat előtt álló karácsonyfa körül zajlik majd az ünnepi kavalkád, többek közt előadás előtti kórusénekléssel a Hajós utcai szfinx „A’Capella” teraszán, ahol az idei évadban rövid szabadtéri bábelőadást is tart a Kolibri Színház. Lesz sült gesztenye és forralt bor is, a pult mögött pedig ismét az Opera vezető énekesei és balettművészei – többek közt Rálik Szilvia, Gál Erika, Szvétek László és Cser Krisztián, valamint Felméry Lili és Balázsi Gergő, Melnik Tatiana és Timofeev Dmitry, Tanykpayeva Aliya és Leblanc Gergely – ácsorognak majd. A bevétel egy részét pedig jótékonykodásra fordítják majd.