Tegnap éjjel halálozott el a balett - mondta a híres afro-amerikai balett táncos, Misty Copeland, miután kísérletet tett arra, hogy a legnépszerűbb amerikai showmannek, Jimmy Kimmelnek megtanítson néhány lépést. Drámai változást idézett elő az életemben a balett - ez már Kimmel felvezetője volt a hétfő esti műsor előtt. 

 

Kimmel nem csak a végeredményt vállalta a nyilvánosság előtt, hanem azt is, milyen nehézségek árán rakták össze az egyperces koreográfiát. Sőt, még ennél is többet, tütüben jelent meg a próbán -  Guillermoval együtt. Azért az esti show teljes bukásának elkerülésére Kimmeléken kívül az ABT tizenöt táncosával dolgozott  a koreográfus, Ethan Stiefel.

A profik nyilván csodálatos teljesítményt nyújtottak, a műsorvezetők is lebilincselően teljesítettek, csak egészen más nézőpontból. Kedves próbálkozás,írták a kritikusok, és nagy bátorság.

A Dance Magazine egyik újságírója részt is vett azon a próbán, ahol a koreográfus a tizenöt táncosnak tanította be az Egy Percet. "Egy lehetőségünk van, ha az egészet poénra vesszük" - mondta nekik. "Ti táncoljatok olyan gyönyörűen, amennyire csak tudtok, ők meg majd táncolnak úgy, ahogy ...sikerül nekik". A próba ezek után meglehetősen szórakoztatóan zajlott a beszámoló szerint.  Nem sok idő maradt a felkészülésre, de erre a percre nem is nagyon kellett, pláne, hogy Stiefel a megszokott fegyelemmel dolgozott. Precíz próbevezetés, feszes ritmustartás, ez alkalommal a táncosoknak még közösen is meg kellett tanulniuk a számolást, hiszen számítaniuk kellett rá, hogy a "felkészületlen" közönség tapsa megtörheti a zenét. 

Negyvenhét évembe telt, de végre ma rájöttem, hogy az igazi szenvedélyem a balett - Jimmy Kimmel ezekkel a szavakkal, rószaszín tütüben lépett be az első táncórára a szokatlan helyzetet szinte rezzenéstelen arccal tűrő Misty Copelandhez. És hirtelen az is kiderült, tudja, hogyan kell egy pliét bemutatni.

Nincs olyan, hogy balerina! Olyan van, hogy táncművész - oktatta a két showmant Misty, majd gyorsan rájuk is húzott egy-egy pár spicc-cipőt, hogy ellensúlyozza az ebédre befalt pizzákat. 

Amikor te csinálod, olyan magától értetődőnek tűnik - panaszkodtak a (valami egész másban) tehetséges kezdők. "Azért dolgozunk egy életen át, hogy a néző számára természetesnek tűnjenek a mozdulataink" - válaszolta Misty. "A balett hatszáz évvel ezelőtt, Olaszországban született, és ma, ma meghalt" - nyilatkozta fanyar humorral a megpróbáltatás után az ABT első afro-amerikai vezető táncosnője, akit nemrég Obama is vendégül látott asztalánál.

Jimmy Kimmel pedig bebizonyította, hogy bárki bármikor elkezdhet balettet tanulni - csak nem biztos, hogy tényleg mindenkinek érdemes.